Blocajul de pe piaţa lemnului din România a generat o premieră pentru Holzindustrie Schweighofer: Fabrica din Rădăuţi prelucrează acum cherestea adusă din Germania


Intră acum și în grupul de

Blocajul înregistrat în prezent în industria lemnului din România a determinat Holzindustrie Schweighofer să importe cherestea din Germania pentru fabrica din Rădăuţi, fiind aduse până în prezent patru trenuri cu cherestea care să fie prelucrată superior la Rădăuţi pentru producţia de grinzi lamelare.

cherestea

Potrivit reprezentanţilor companiei, în actuala perioadă, se înregistrează un blocaj  în întreaga ramură a industriei lemnului din România, începând cu agenții economici din exploatare forestieră, până la procesatorii de lemn și firmele de mobilă.

Astfel, decizia RNP Romsilva de a creşte prețurile de pornire la lemn în cadrul licitațiilor organizate a generat o problemă în întreaga ramură industrială a lemnului cu cei peste 130.000 de angajați și familiile lor întrucât agenții economici nu licitează masă lemnoasă, iar mulți dintre aceștia sunt în imposibilitatea de a-și onora comenzile deja preluate pentru clienți externi şi se estimează un val masiv de disponibilizări.

În aceste condiţii, prețul materiei prime a făcut de altfel ca pentru majoritatea actorilor din piață realizarea de oferte competitive pentru export sa fie, practic, anulată, iar deja un grup de firme care se ocupă cu fabricarea de mobilă a anunțat trimiterea în șomaj tehnic a 900 de angajați.

Pe de altă parte, unul dintre cei mai importanţi actori din piaţă, fabrica Holzindustrie Schweighofer din Rădăuţi a căutat din timp soluții pentru a traversa cu bine acest context.

Astfel, pentru prima dată în istoria ei Holzindustrie Schweighofer Rădăuți a adus, numai în luna decembrie  2015, pe lângă buștean din Ucraina, Rusia sau Belarus și patru trenuri de cherestea din Germania, pentru a o prelucra local.

Directorul general Holzindustrie Schweighofer, Dan Bănacu, a declarat pentru Newsbucovina că din cauza condiţiilor din piaţa locală a lemnului soluţia găsită a fost achiziţia de cherestea din Germania care să fie prelucrată superior în Rădăuţi.

„Condițiile dificile din piața locală a lemnului și din cea europeană ne-au determinat să găsim soluții noi pentru a face față nevoilor noastre actuale. Pe lângă importul și achizițiile intracomunitare de buștean, aducem, în premieră pentru fabrica Rădăuți, cherestea de calitate germană, la prețuri competitive. Această cherestea o prelucrăm superior pentru producția de grinzi lamelare. Estimăm pentru anul 2016 o creștere semnificativă a volumului de cherestea din Germania, de peste 450% față de anul 2015, respectiv peste 450 de vagoane de cherestea”, a spus Bănacu.

cherestea

Reprezentanţii firmei din Rădăuţi consideră că schimbările dramatice din industria lemnului vor conduce la o restructurare a pieței, unele unități de producție ajungând să se orienteze în mod  exclusiv pe prelucrarea materiei prime din afara țării, așa cum este cazul fabricii de cherestea Holzindustrie Schweighofer de la Rădăuți.

Sucursala Holzindustrie Schweighofer Rădăuți a avut în 2015 o echipă formată din peste 660 de angajați, în fabrică, și a colaborat cu peste 2.000 de firme din care peste şapte sute de furnizori de materie primă, peste trei sute de transportatori şi aproape o mie de alți furnizori de bunuri și prestatori de servicii.

Anul trecut cifra de afaceri aferentă sucursalei Rădăuți a fost de peste 940 milioane de lei, fiind achitate taxe de peste 17 milioane de lei, din care taxe locale de  1.605.670 lei, iar contribuţii sociale de 15.627.300 lei.

Activitatea fabricii din Rădăuți se bazează în cea mai mare parte pe importul de materie primă. Astfel, doar în anul 2015 a achiziţionat din spaţiul intracomunitar și a importat din țări precum Ucraina, Belarus, Lituania, Polonia peste 950.000 metri cubi de buştean. (R.N.B.)


Intră acum și în grupul de