”Mica Unire” a fost sărbătorită la Colegiul Național de Informatică ”Spiru Haret” Suceava


Intră acum și în grupul de

Elevii claselor a X-a A, C, D, F, G, H și a XII-a B de la Colegiul Național de Informatică ”Spiru Haret” Suceava, sub coordonarea conducerii unității de învățământ: dir. Virginel Iordache, dir. adj. Anișoara Huțupaș, a cadrelor didactice din catedra de istorie și geografie: prof. Liliana Iftode, Maria Atănăsoae, Florentina Atomei, Tatiana Matei și a bibl. Roxana Chiriac, au organizat, vineri, 22 ianuarie a.c., activitatea ”Alexandru Ioan Cuza –Domnul Unirii”, dedicată împlinirii a 157 de ani de la Unirea Principatelor Române  (24 ianuarie 1859).

”Cu mult entuziasm și bucurie în priviri, numeroși elevi ai Colegiului Național de Informatică <<Spiru Haret>> și-au manifestat dorința de implicare în realizarea de materiale artistice, în scopul de a evidenția importanța Micii Uniri. Astfel, pornind de la ideea că Unirea a reprezentat <<dorinţa cea mai vie, cea mai aprinsă, cea mai generală a naţiunii române>> după cum contemporanul acesteia, N. Gane, susținea, activitatea intitulată <<Alexandru Ioan Cuza –Domnul Unirii>>, desfășurată vineri, 22 ianuarie 2016, în aula colegiului, a adus în prim –plan calitățile celui care și-a propus să <<uite toată prigonirea și ura, iubind deopotrivă pe cel ce l-a iubit și pe cel ce l-a urât, neavând înaintea ochilor decât binele și fericirea nației române>> (fragment din Jurământul  de credință al domnitorului Cuza)”, a declarat prof. Florentina Atomei, unul dintre coordonatorii evenimentului.

Ziua Unirii 2016 Spiru Haret

Ea a precizat că activitatea a urmărit plasarea în contextul internațional a evenimentului Unirii de bază și a conturării personalității lui Alexandru Ioan Cuza, având ca suport documentele vremii, pornind de la acțiunile de reformare a statului, precum și de la demnitatea și diplomația pe care le-a manifestat de-a lungul domniei.

”Perspectiva artistică a epocii a fost reprezentată, mai întâi, printr-o scurtă incursiune în literatura contemporană închinată Unirii din 1859, completată de punerea în scenă a povestirii <<Moș Ion Roată și Vodă Cuza>>, de Ion Creangă și încheiată cu un recital folk, cu melodii legate de evenimentul serbat, printre care: <<Cuvântul lui Roată către Divan>> și <<Candela>>.

În același spirit de sărbătoare, a fost amenajată și o expoziție de imagini și documente cu referire la tema activității.

La final, toți cei prezenți au fost invitați la Hora Unirii”, a arătat prof. Atomei. (Irina Lițu)


Intră acum și în grupul de