În 48 de ore, nu a fost depistat nici un suspect de gripă porcină în Vama Siret. Punctul medical de triaj epidemiologic a fost desființat


Intră acum și în grupul de

 Luni dimineaţa, s-a decis desfiinţarea punctului medical instituit în Vama Siret pentru triajul epidemiologic al persoanelor care intră în România venind din Ucraina, după ce în 48 de ore nu a fost înregistrat nici un caz suspect de gripă pocină.

„Nu are rost să păstrăm o situaţie ce nu ne-a creat probleme”, a declarant prefectul Sucevei, Constantin Harasim, care a menţionat că în aceste condiţii punctul medical se desfiinţează, dar există posibilitatea reînfiinţării dacă situaţia o va impune.

Potrivit reprezentantului Guvernului în teritoriu, acesta a fost şi un exerciţiu, o aplicaţie, privind modul de intervenţie şi s-a constatat că autorităţile se mobilizează foarte repede dacă este cazul.

harasim vama siretPrefectul a precizat că în judeţul Suceava nu a fost semnalat nici un caz confirmat de gripă AH1N1.

Punctul medical din Vama Siret a fost constituit sâmbătă, după o decizie a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, întrunit în şedinţă extraordinară, pentru adoptarea de măsuri de prevenţie în legătură cu epidemia de gripă cu virusul A H1N1 din Ucraina.

Acest punct medical, la care a fost arondată şi o ambulanţă de transport pacienţi, a intrat în funcţiune sâmbătă la ora 14, dar duminică după amiaza ambulanţa a fost retrasă după ce s-a constatat că nu a intrat în vamă nici o persoană suspectă de gripă.

Prefectul a menţionat că măsurile ce au fost luate s-au încadrat în atribuţiile sale de a manifesta vigilenţă maximă şi prevenţie privind situaţiile de urgenţă.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava a dispus, sâmbătă, constituirea unui punct de asistenţă medicală cu funcţionare pe întreaga perioadă a epidemiei (24/24h) în punctul de trecere a frontierei Siret, iar întregul personal ce lucrează în punctele de trecere a frontierei cu Ucraina să fie vaccinat antigripal şi va fi instruit privind identificarea persoanelor potenţial contaminate cu virusul AH1N1.

CJSU Suceava a stabilit ca DSP Suceava să solicite doze suplimentare de vaccin antigripal de la Ministerul Sănătăţii.

Totodată, CJSU Suceava a mai decis realizarea de pliante cu măsuri preventive privind epidemia de gripă AH1N1 de  DSP Suceava şi ISU Suceava, cu finanţare de la  Consiliul Judeţean Suceava şi distribuirea acestora în punctele de trecere a frontierei, locuri publice, instituţii publice şi unităţi de învăţământ din judeţ şi vor fi distribuite mijloace de protecţie individuală şi colectivă personalului ce deserveşte punctele de trece a frontierei cu Ucraina. (R.N.B.)


Intră acum și în grupul de