Intră acum și în grupul de
Lucrările pentru reabilitarea clădirii Gării Ițcani sunt deja contractate, iar demararea acestora este programată după aprobarea filei de plan pentru anul 2016 şi după emiterea autorizaţiei de construire, demersurile în acest sens fiind deja întreprinse, a declarat, miercuri purtătorul de cuvânt al CFR SA, Oana Brânzan.
Până atunci însă, potrivit acesteia, accesul publicului în anumite zone ale staţiei CFR Suceava Nord (Iţcani) a fost restricţionat pentru evitarea producerii unor accidente în timpul tranzitării, în condiţiile în care clădirea prezintă risc în exploatare. Concomitent sunt luate măsuri de asigurare a condiţiilor necesare traficului de călători în alte zone din staţie.
Purtătorul de cuvânt al CFR SA a mai arătat că propunerea financiară a SRCF Iaşi aferentă acestui obiectiv pentru anul în curs este de două milioane de lei.
Directorul Regionalei CFR Iaşi, Radu Pipa, a declarat în octombrie anul trecut că Gara Iţcani este în programul de reabilitare din 2012, dar că nu s-au putut face decât lucrări de întreţinere întrucât nu s-a obţinut autorizaţia de construire pentru că certificatul de atestare este la Cernăuţi.
Directorul Regionalei CFR Iaşi a menţionat că lucrările de restaurare şi consolidare costă două milioane de euro, fiind selectată şi firma care să efectueze lucrările, însă doar după obţinerea autorizaţiei de construire. El a spus că, din cauza degradării, s-a luat în calcul chiar închiderea totală a gării pentru evitarea producerii unor incidente, dar că s-au executat lucrări de întreţinere şi reparaţii.
Clădirea Gării Iţcani este monument de arhitectură, fiind înscrisă în Lista monumentelor istorice sub numele Gara Suceava Nord-Iţcani. Gara Iţcani a fost construită în 1876, în perioada administraţiei austriece în Bucovina, fiind atunci situată la frontiera austro-română şi este o construcţie cu două niveluri, realizată după modelul unor gări din zona central-europeană. (N.B.)
Intră acum și în grupul de