Universitarii din domeniul silvic cred ca firmele de exploatare trebuie sa reintroduca funicularele


Intră acum și în grupul de

Reintroducerea funicularelor pentru colectarea lemnului din exploatarea forestiera a fost una din temele dezbatute pe larg în cadrul unui simpozion organizat de Facultatea de Silvicultura din cadrul Universitatii „Stefan cel Mare” Suceava. Decanul Facultatii de Silvicultura Suceava, prof.univ.dr. Radu Cenusa

a spus ca în aceasta zona a tarii se practica o silvicultura intensa, iar singurul utilaj folosit pentru transportul lemnului este tractorul articulat tip TAF care produce pagube. Profesorul universitar considera ca o parte de vina pentru efectului inundatiilor din ultimii ani o au si tehnologiile inadecvate de exploatare, respectiv TAF-urile care produc pagube arborelui si solului, facând loc pentru manifestari torentiale prin practicarea santurilor si ogaselor la coborârea pe panta. Acesta a mai adaugat ca funicularele nu mai sunt folosite în aceasta zona de cel putin 15 ani, desi aceasta tehnologie este foarte utila pentru pantele mari unde viteza de degradare este mai mare.

Profesorul universitar a precizat ca funicularele sunt folosite în Germania, Suedia, Norvegia în lucrarile de exploatare forestiera unde nu sunt terenuri atât de accidentate, dar a mai precizat ca funicularul reprezinta o investitie mare pentru ca necesita costuri de proiectare si exploatare mari si forta calificata de munca.

Decanul Facultatii de Silvicultura Suceava a spus ca agentii economici din domeniul exploatarii lemnului vor trebui sa se conformeze legislatiei europene cu privire la protectia mediului si vor fi nevoiti sa se doteze cu o asemenea tehnologie ecologica pentru ca, în caz contrar, risca sa dispara de pe piata. 


Intră acum și în grupul de