Marturii de vietuire din epoca paleolitica


Intră acum și în grupul de

Activitatea de cercetare a arheologilor din cadrul Complexului Muzeal Bucovina (CMB) Suceava a dus la obtinerea unor date stiintifice importante, care privesc începuturile vietuirii umane pe cursul superior al Moldovei, pe a carei vale, de la varsarea la Siret pâna la izvoarele râului, s-a circulat intens de-a lungul timpului. În comuna Breaza au fost identificate patru puncte, pe terasele unor afluenti în zona de varsare spre râul Moldova, în care s-au descoperit unelte si resturi cioplite din Paleoliticul Superior (cca. 20.000 ani vechime). Repertoriul acestor piese cuprinde lame, vârfuri de sageti si razuitoare din roci dure, locale, cu proprietati de spargere convenabile cioplitorilor de unelte.

Descoperiri similare s-au înregistrat în satul Ortoaia, comuna Dorna Arini. Majoritatea pieselor descoperite acolo sunt din silex (vârf de lama, razuitor). Tot din paleolitic provine si inventarul din piatra descoperit în apropierea slatinei din zona Doroteia, care, prin cantitate si varietate functionala, demonstreaza o prezenta umana persistenta.

Prin vechimea acestor piese, în actuala faza de cercetare din România, se certifica vechea atestare a slatinelor, deci si a sarii, în exploatarile din zona.


Intră acum și în grupul de