Experţii Indufor: Verificările foarte stricte efectuate de Holzindustrie Schweighofer asigură că aprovizionarea se face doar cu lemn exploatat legal


Intră acum și în grupul de

Compania austriacă Holzindustrie Schweighofer a anunţat, miercuri, printr-un comunicat de presă, că Indufor, renumită firmă internaţională de consultanţă din domeniul silvic, a examinat mecanismul propriu de control (sistemul due dilligence) al Holzindustrie Schweighofer, ca parte a unui audit voluntar şi suplimentar, iar după finalizarea vizitei la fabricile de cherestea ale companiei, experţii din Finlanda au fost impresionaţi de mecanismul de control cuprinzător şi meticulos de la fabricile Holzindustrie Schweighofer.

“Sistemul due diligence asigură că lemnul achiziţionat şi livrat la fabricile companiei este însoţit de documentaţia adecvată pentru a demonstra legalitatea”, arată auditorii finlandezi în raportul întocmit.

Astfel, se menţionează că în cadrul mecanismului propriu de control care depăşeşte reglementările legale în vigoare, Holzindustrie Schweighofer verifică fiecare furnizor înainte de semnarea contractelor.

radauti schweighoferTotodată, lemnul rotund achiziționat trebuie să îndeplinească cerințele standardului FSC Controlled Wood, iar Holzindustrie Schweighofer este de asemenea singura companie de prelucrare a lemnului din România care nu achiziţionează lemn provenit din zonele tampon ale parcurilor naţionale.

“Experţii finlandezi de la renumita companie de consultanţă Indufor au examinat mecanismele de control de la fabricile noastre. Rezultatul: sistemul nostru este cu mult peste cerinţele legale”, a declarat Dan Bănacu, director general Holzindustrie Schweighofer care a adăugat că  verificările foarte stricte asigură că prin porţile fabricilor firmei nu va trece niciodată lemn cu provenienţă îndoielnică.

În comunicat se menţionează că Indufor  a evaluat şi sistemul românesc în ceea ce priveşte provenienţa, circulaţia, comercializarea şi trasabilitatea lemnului şi a concluzionat că volumul de lemn furnizat nu poate depăşi volumul autorizat spre exploatare de către autorităţi.

Astfel, potrivit auditului, sistemul SUMAL aliniază şi gestionează actele de punere în valoare,  autorizaţiile de exploatare, documentele de transport, codurile unice şi confirmarea de primire la destinaţie a transportului şi a evidenţiat că legislaţia foarte strictă exclude practic posibilitatea ca lemnul fără provenienţă legală să fie inclus în transportul legal.

Firma austriacă mai arată că sistemul extensiv due diligence implementat de Holzindustrie Schweighofer excede prin cerinţele sale sistemul reglementat prin legislaţia în vigoare, iar Indufor a remarcat că Holzindustrie Schweighofer depune eforturi remarcabile privind aceste proceduri stricte de verificare şi implică resurse considerabile în vederea îndeplinirii acestora.

Totodată, se menţionează că toţi furnizorii Holzindustrie Schweighofer sunt supuşi unei analize de risc riguroasă şi că se efectuează în mod constant audituri independente la toţi furnizorii care nu sunt certificaţi FSC®.

„Toţi furnizorii trebuie să fie în măsură să documenteze în mod corect întreg lanţul de aprovizionare de la pădure până la porţile fabricilor noastre.  În cazul în care  un potenţial furnizor nu îndeplineşte unul din criteriile acestui audit, Holzindustrie Schweighofer nu va semna un contract cu aceasta”, se precizează în comunicat.

Mai mult, Holzindustrie Schweighofer susţine că efectuează şi audituri aleatorii la societăţile furnizoare.

“În calitate de lider de piaţă, considerăm că este responsabilitatea noastră să stabilim noi standarde şi să adoptăm o poziţie model pentru întreaga industrie de prelucrare a lemnului. Ca urmare a rezultatelor pozitive în urma evaluării Indufor, vom continua să consolidăm mecanismele noastre de control, implicând mai mult personal”, a precizat Dan Bănacu citat în comunicatul companiei.

Raportul de evaluare al Indufor a fost întocmit în luna ianuarie la fabricile Holzindustrie Schweighofer din fabricile Sebeş, Reci şi Rădăuţi în luna ianuarie, iar pe lângă efectuarea unei analize detaliate la fabrici, experţii au desfăşurat interviuri cu furnizori şi cu proprietari de păduri, analiza vizând întregul lanţ de custodie, de la exploatare şi până la recepţia lemnului la poarta fabricii.

Ministerul Mediului a declanşat de anul trecut controale la Holzindustrie Schweighofer privind legalitatea achiziţionării de către companie a materialului lemnos tăiat din păduri.


Intră acum și în grupul de