In caz de un atac aerian, nuclear, chimic, biologic sucevenii nu au nici o sansa!


Intră acum și în grupul de

Sunetele asurzitoare ale sirenelor aeriene care urla în tot orasul îndeamna la fuga. Pericol, durere, lacrimi si disperare. Afara, oameni care tipa si alearga în toate directiile. Lansatoarele de grenade sunt nimic pe lânga tancurile si bombardierele care-si fac cale libera fara nici o grija fata de civilii necombatanti sau proprietatile lor. Inamicul, arunca bombe de la o înaltime sigura, ascuns în spatele unei superioritati militare si a unei tehnologii colosale. Din fericire, acesta este doar un scenariu imaginativ.   
Amenintarea unui atac armat asupra judetului Suceava este deocamdata ipotetica. Chiar si asa, unele lucruri e bine sa fie stiute. La timp. În aceste zile, multi îsi pun problema sigurantei în cazul nefericit în care ar izbucni un razboi sau în situatia în care s-ar produce o catastrofa naturala.

Problema adaposturilor de aparare civila, singurul refugiu al oamenilor într-o asemenea situatie, este destul de serioasa. Oricât de sumbra pare perspectiva apararii în cazul unui posibil pericol cauzat de un atac aerian, nuclear, chimic, biologic, cum o fi el, dar care are consecinte nefaste asupra omului, indicat este, macar sa stii ca ai unde te adaposti, numai ca adevarul este de-a dreptul necrutator.  

Redactia News Bucovina a adresat o solicitare oficiala Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta „Bucovina” Suceava, potrivit Legii 544/2001 – privind liberul acces al cetatenilor la informatiile publice. Astfel am fost informati ca „pe teritoriul judetului exista 50 de adaposturi de protectie civila (cu o capacitate nominala de adapostire a 7155 de persoane), din care jumatate sunt operative, iar 25 nu sunt în stare de utilizare conform destinatiei acestora”.

Pe lânga faptul ca aceste adaposturi ar oferi protectie unui numar infim de cetateni, printre care, cu siguranta se vor regasi doar rubedeniile autoritatilor, nu noi muritorii de rând, jumatate din cele existente nu sunt functionale! Multi dintre suceveni si-au atribuit subsolurile blocurilor în care locuiesc si au construit tot felul de boxe pentru depozitarea diferitelor bunuri. Asa ca, o buna parte a subsolurilor blocurilor sunt pline cu borcane de zacusca, muraturi, saci de cartofi sau alte obiecte de mobilier care nu le mai folosesc proprietarii în case. Sigur ca, nu toate subsolurile se preteaza la adapostirea oamenilor în cazul unei situatii de criza, dar din cele care exista, unele nu sunt dotate ca atare.

Totusi, si în aceasta situatie, nimeni nu poate fi scos „tap ispasitor“ având în vedere ca legislatia actuala, permite într-o oarecare masura, folosirea acestor spatii pentru diverse nevoi. Cu o singura conditie, ca ele sa fie eliberate, în caz de nevoie, în 24 de ore. „Adaposturile de protectie civila se pot da în folosinta pentru alte nevoi, cu avizul inspectoratelor judetene de protectie civila, cu obligatia de a fi mentinute în permanenta în stare de functionare si a le elibera, în caz de nevoie, în maximum 24 de ore“, se arata în Legea protectiei civile 481 din 2004.

Teoretic, adapostul de protectie civila are usi etanse. Este prevazut cu instalatii de filtroventilatie, instalatii electrice sanitare, toalete, banci si scaune, truse de deblocare si salvare, rezerve de apa, mijloace de iluminat cu baterii, instalatii de telecomunicatii si afise cu reguli de comportare.

De asemenea, adaposturile subterane amenajate trebuie sa aiba o intrare protejata printr-o încapere tampon, una sau trei încaperi de adapostit cu o capacitate de pâna la o suta de persoane fiecare, fara sa fie prevazute cu usi, si care comunica între ele prin goluri de trecere, precum si o iesire de salvare, construita din beton armat care comunica cu exteriorul în afara zonei de darâmaturi printr-un put vertical, prevazut cu scari în interior. Aceasta teoretic, practic…

Situatia nu este mai buna nici în ceea ce priveste capacitatile de preluare si adapostire a ranitilor în judetul Suceava, în vederea acordarii asistentei medicale de specialitate. Potrivit raspunsului primit din partea Inspectoratului Judetean Pentru Situatii de Urgenta „Bucovina” Suceava preluarea si adapostirea ranitilor se poate face în „10 unitati spitalicesti, municipale si orasenesti; 1900 locuri de cazare în unitati de primire turistica (hoteluri, moteluri etc); 8200 locuri de cazare în internate si camine studentesti”.

Dupa aceste date, nu putem decât sa tragem concluzia ca nu avem nici o sansa, decât sa ne rugam la Divinitate, sa nu arunce „potopul” pe noi!

Redactia News Bucovina a mai solicitat date si privind rezervele de hrana si medicamente, raspunsul Inspectoratului Judetean Pentru Situatii de Urgenta „Bucovina” Suceava fiind: „Datele solicitate cu privire la rezervele strategice de hrana si medicamente au un caracter clasificat, nefiind destinate publicitatii.”


Intră acum și în grupul de