Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Suceava a decis interzicerea târgurilor de porci în județ, pentru prevenirea apariţiei gripei porcine africane


Intră acum și în grupul de

Luni, a fost convocată ședința Comitetului Local pentru Combatere Bolilor (CLCB) Suceava, în cadrul căreia au fost stabilite măsuri de prevenire a apariției gripei porcine africane, după ce în apropiere de graniţa cu România, lângă judeţul Botoşani, a fost semnalat un focar boală.

Astfel, potrivit șefului Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, Leon Postolache, pentru prevenirea apariţiei gripei porcine africane s-a dispus interzicerea organizării târgurilor de animale, a aglomerărilor şi expoziţiilor din specia suine după apariţia ultimului focar de gripă porcină africană în apropierea graniţelor României.

El a menţionat că s-a dispus medicilor veterinari de liberă practică alertă maximă şi raportarea tuturor cazurilor de morbiditate şi mortalitate la porcii domestici şi s-a solicitat proprietarilor de ferme de porci să intensifice biosecuritatea.

Leon Postolache (5)

Totodată, administratorii fondurilor de vânătoare au fost avertizaţi să notifice orice evenimente epidemiologice legate de morbiditatea şi mortalitatea observate la porcii mistreţi.

Potrivit directorului DSVSA Suceava, a fost semnalat un focar de gripă porcină africană în Ucraina în apropierea judeţului Botoşani.

Amintim că Prefectura Suceava a anunţat în 11 aprilie că a dispus un grad de alertă crescut în urma evoluţiei îngrijorătoare a pestei porcine africane în Ucraina  în condiţiile în care riscul pentru introducerea virusului pestei porcine africane este ridicat „la un grad fără precedent”, impune întărirea măsurilor de profilaxie a bolii.

Pesta porcină africană este o boala infecţioasa produsă de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, afectează suinele, evoluează acut cu stări febrile şi sindrom hemoragipar, sfârşind cu moartea animalelor afectate într-un timp foarte scurt.

Pentru această boală nu există vaccin, iar singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase.

Boala nu se transmite de la animale la om, prin urmare nu afectează omul, dar produce însă un procent de morbiditate şi mortalitate foarte ridicat, iar pierderile rezultate în urma combaterii ei sunt deosebit de ridicate.

„Sunt expuse în mod special judeţele de la graniţă de E şi N ale României pentru că în momentul de faţă virusul ar putea evolua oriunde, mai mult că Republica Moldova nu are mijloace de identificare si diagnosticare în laborator a virusului”, preciza la vremea respectivă Prefectura Suceava. (N.B.)


Intră acum și în grupul de