Nechifor despre finalizarea centurii sucevene: Nu sunt şanse foarte mari ca Guvernul să mai poată face ceva. E nevoie de reproiectare


Intră acum și în grupul de

Șeful administrației județene sucevene, Cătălin Nechifor, a declarat, miercuri că ruta ocolitoare a Sucevei deja se surpă și consideră că cineva trebuie să răspundă pentru că această centură începută în 2007 ”s-a proiectat probabil din birou, fără să se ţină cont de realităţile din teren”.

Președintele CJ Suceava  a arătat într-o conferinţă de presă organizată pe şantierul şoselei de centură a municipiului Suceava, că se vede clar că starea de fapt a rutei ocolitoare, proiect început în 2007 şi nefinalizat, este foarte neplăcută mai ales că s-a ajuns ca un kilometru de şosea să coste peste şase milioane de euro, iar proiectul nu poate fi continuat pentru că zona este afectată de alunecări de teren.

El a explicat că în zona Hagigadar, lucrurile arată foarte prost pentru că „dealurile pleacă la vale” şi sunt numeroase falii atât transversale cât şi logitudinale.

„Este pământ nestabil, lut cu pământ de flori, ceea ce nu este permis pentru o centură cu trafic de mare tonaj şi de mare viteză”, a spus Nechifor care consideră că situaţia este foarte tristă pentru că în acest proiect au fost îngropaţi foarte mulţi bani.

Nechifor centura (9)

El a mai spus că s-au făcut lucrări de anvergură, dar asfaltul turnat se ia cu mâna şi tot dealul pleacă la vale.

„Nu ştiu ce se poate face. Am vorbit cu CNADNR. Nu e investiţie locală. Nu suntem responsabili nici noi, Consiliul Judeţean, nici Primăria Suceava ci CNADNR, care din 2007 a investit bani în acest tronson de ocolire a Sucevei, şi nici acum nu poate să furnizeze un răspuns cert”, a mai declarat Cătălin Nechifor.

El a adăugat că în anul 2009 s-au făcut lucrări suplimentare pentru stabilizarea zonei, dar nici acestea nu au rezolvat problema.

„O centură foarte scumpă, cu 6 milioane de euro pe kilometru, o centură care nu poate fi folosită, un proiect mort care generează atâta polemică politică, dar responsabilii sunt cu totul în altă parte. Responsabilii sunt cei care au proiectat această centură în perioada guvernărilor PNL-PDL. Ei s-au gândit la aşa ceva, ei au stabilit tronsonul, ei au stabilit firmele de execuţie: Colas care a plecat din România, firma lui Sima care nu mai lucrează de un an şi jumătate, şi s-a reuşit doar tronsonul 3. Nu sunt şanse foarte mari ca Guvernul să mai poată face ceva. E nevoie de reproiectare, e nevoie de alţi bani pentru a se mai face ceva”, a spus Nechifor.

El a mai arătat că trebuie un punct de vedere oficial cu ce soluţie există şi cine a făcut această greşeală.

„Ne plângem că lucrurile nu merg în ţara asta, dar nimeni nu răspunde pentru aşa ceva”, a spus Nechifor.

El a adăugat că centura deja se surpă pentru că e pământ de flori şi pământ argilos, fiind falii transversale şi falii longitudinale.

„Pământul nu are stabilitate. S-au creat tensiuni în structura terenului şi apar foarte multe rupturi de mal”, a spus Nechifor, care a criticat şi faptul că un pilon al unui pod al şoselei de centură a fost pus în mijlocul DN 17, fiind creat aşa numitul „Zid al morţii”, în care şi-au pierdut viaţa mai multe persoane.

„Eu solicit Guvernului şi CNADNR să fie găsiţi cei responsabili, firmele care nu şi-au făcut datoria, la proiectare şi execuţie şi să poată da un răspuns pentru toţi românii pentru că aici sunt banii românilor şi nu e normal să se cheltuie 80 de milioane de euro şi de zece ani să nu finalizăm”, a spus preşedintele CJ Suceava.

El consideră că cei vinovaţi trebuie să răspundă în faţa legii şi în faţa cetăţenilor din România.

Nechifor a mai atras atenţia că un stâlp de susţinere a reţelei electrice de înaltă tensiune aflat în zonă este în pericol să se surpe arătând că este un mare pericol şi un semnal  de atenţie pentru prefect şi E.On.


Intră acum și în grupul de