Localitatile cu centrale termice de cogenerare trebuie sa foloseasca si energia electrica produsa de centrale


Intră acum și în grupul de

Presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gavril Mîrza, a declarat, joi, într-o conferinta de presa, ca a transmis primarilor din Siret, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Vatra Dornei si Radauti, unde s-au construit sau se construiesc centrale termice de cogenerare, un plan de afaceri prezentat de consultantul proiectului judetean de utilitati, care sa fie discutat în consiliile locale.

Primariile din aceste localitati vor trebui sa aprobe o strategie unitara de exploatare atât pentru livrarea de agent termic cât si energie electrica.

Gavril Mîrza a precizat ca operarea noilor centrale termice este complexa, iar autoritatile trebuie sa gaseasca specialisti pentru ca acestea sa fie administrate optim.  

Presedintele CJ Suceava a mentionat ca pe lânga modul de operare în sistemul de termoficare, centralele sunt si producatoare de energie electrica ce va trebui livrata în sistem.

Proiectul “Suceava- utilitati si mediu la standarde europene” prevede constructia unei conducte de transport a gazelor naturale pe o lungime de aproape 200 de kilometri, fiind realizata deja o mare parte din aceasta, precum si constructia a cinci centrale termice de cogenerare moderne, ecologice si retele de termoficare în toate municipiile si orasele judetului Suceava.

Pentru realizarea investitiilor Consiliul Judetean Suceava a obtinut un credit cu garantii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finantatorul fiind Deutche Bank A.G. Londra cu care CJ Suceava a semnat un contract de împrumut ce prevede rambursarea creditului în 25 de ani, cu o perioada de gratie de cinci ani, cu o dobânda de 3,975% la care se adauga rata EURIBOR. Comisionul de aranjare a fost negociat la 1,05%, iar comisionul de neutilizare la 1,5%. 


Intră acum și în grupul de