Percheziţii şi la Suceava privind falşi brokeri care au înşelat persoane cu operaţiuni pe piaţa de capital, dar banii ajungeau în Bulgaria, Cipru sau Israel

Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice și ai Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române au efectuat, miercuri,  55 de percheziţii în 12 judeţe între care şi Suceava și în București, la persoane bănuite că ar fi cauzat un prejudiciu de peste 2.000.000 de euro, prin înșelăciune și desfășurarea fără autorizație de operațiuni pe piața de capital. 25 de persoane vor fi conduse la audieri.perchezitii

Percheziţiile au fost  făcută în municipiul București și în judeţele Buzău, Călărași, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Ialomița, Neamț, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman și Vaslui sub supravegherea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București la locuințele unor persoane bănuite de înșelăciune și desfășurarea fără autorizație de operațiuni pe piața de capital, precum și la locurile unde se realiza activitatea infracțională.

De asemenea, au fost  puse în executare 25 de mandate de aducere, emise pe numele celor implicați.

Din cercetări a reieșit că persoanele bănuite, prezentându-se în calitatea falsă de brokeri și reprezentanți ai unor societăți de servicii de investiții financiare care administrează platforme de investiții online, ar fi determinat mai multe victime să depună sau să transfere bani în conturile bancare ale celor în cauză, sub titlul de investiții în operațiuni pe piața de capital, informează Poliţia Română.

Clienții ar fi fost ademeniți cu iluzia unor câștiguri rapide, însă, în realitate, banii nu ar fi fost investiți pe piața de capital, ci ar fi fost depuși de victime direct în conturile unor persoane juridice nerezidente.

Mare parte din bani ar fi urmat trasee financiar- bancare către Bulgaria, Cipru și Israel, iar o parte din bani ar fi fost redistribuiți către persoanele implicate în activitatea infracțională.

Operațiunile pe piața de capital ar fi fost doar o legendă falsă creată de persoanele bănuite pentru a determina victimele să depună sau să transfere bani, platformele de tranzacționare fiind create artificial, fără nicio aprobare sau autorizare a instituțiilor cu atribuții în domeniu.

Prejudiciul cauzat, până în prezent, prin activitatea infracțională este de aproximativ 2.000.000 de euro. Victimele unor astfel de fapte care nu au sesizat, până în prezent, organele de urmărire penală, sunt rugate să se prezinte la Direcția de Investigare a Criminalității Economice sau la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București.(N.B.)