Pomana porcului… in Bucovina


Intră acum și în grupul de

În saptamâna Sf. Ignatie Teoforul, familiile de bucovineni se întrunesc la taiatul porcului si daca porcul este mare sunt invitati si doi vecini barbati ca sa mearga treaba mai bine si sa fie mai usor. Familia Costica si Cristina Crîsmaru din Dorna Arini, spun ca, desi au citit prin ziare ca sacrificarea trebuie facuta prin împuscare, pâna va exista cineva prin comuna care sa aiba asa ceva, tot la metoda traditionala vor apela. Acestia au precizat ca pentru a prinde curaj, toti cei de fata sunt omeniti cu 1-2 pahare cu tuica (vorba vine!).

Si dupa sacrificare se opreste un litru de sânge, în care se pun repede 2-3 linguri de sare care împiedica închegarea. Dupa pârlirea si curatarea porcului, se taie si se scot rapid intestinele si se duc într-un loc cald, pentru a se desface mai repede si a se curata. Apoi se freaca cu ceapa si bicarbonat, se clatesc în 3-4 ape si se pun în apa rece pâna la întrebuintare.

Ficatul, rinichii si splina se pun în apa rece dupa ce se îndeparteaza cu grija fierea, care se arunca, iar dupa jumatate de ora se pun la fiert pentru caltabosi împreuna cu plamânii si jumatate kg slanina de la gusa.

Urmeaza împartirea carnii si aici este un moment important, spune familia Crîsmaru pentru ca o buna împartire împiedica risipirea inutila a carnii. Asadar, calitatea I se considera sunca si muschiul, calitatea a II-a sunt cotletele, sira spinarii, spatele si pieptul, calitatea a III-a este burta iar la calitatea a IV-a se încadreaza capul si râtul si picioarele.

„Sa va spun si cum fac eu slanina pentru topit. Se aduna toate bucatile de slanina care cad de la formarea tablelor de sunca (bucatile mari de forma dreptunghiulara sau patrata), la care se adauga burta. Se taie în cuburi si pentru fiecare 10 kg slanina se pune un litru de apa. Slanina si apa se pun într-o cratita mare speciala pentru asa ceva, si se asaza pe marginea plitei sau la aragaz la foc mic. Se lasa acolo cratita sa se topeasca grasimea si sa se formeze jumarile, peste care se pune sare când sunt reci, ca altfel se înmoaie. Untura rezultata se pune în borcane- cu cutite sub ele, sa nu crape si poate folosi la prajiturile cu foietaj, de exemplu” a povestit Cristina Crîsmaru.

Aceasta a adaugat ca un lucru foarte important este pomana porcului, acea friptura care se face imediat dupa sacrificare si care trebuie neaparat împartita cu vecinii si rudele. 


Intră acum și în grupul de