Peste 250 de agricultori participă la întâlnirea cu ministrul Achim Irimescu de la Palatul Administrativ din Suceava


Intră acum și în grupul de

Gheorghe Flutur a inceput la CJ intalnirea cu fermierii din judetul Suceava.

La sedinta participa ministrul Agriculturii, Achim Irimescu si peste 250 de agricultori din judet.

Sedinta are loc cu usile inchise. La final va avea loc si o conferinta de presa.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu:

”Sa nu uitam ca pe vremea lui Flutur s-a construit APIA. Sper ca azi sa reusim sa clarificam o serie de lucruri. Sunt convins ca la Suceava, si am avut  ocazia sa bat zona si cu bicicleta, sunt surprize placute.

Achim Irimescu si Flutur (2)

Sunt oameni cu rezultate in cresterea animalelelor. Sunteti primul judet care e reusit din banii de pasuni sa faca stani moderne si mi-as dori sa facem asta la nivel de tara. Trebuie sa producem calitativ si sa atragem consumatorul.

Vreau sa trec in revista o multime de lucruri cu dvs. si in principiu stiu ca problema numarul unu e cea a suvbentior si cand ajung ele la dvs. trebuie sa avem in vedere proiecte integrate pentru a reusi sa realizam o productie. Toate previziunile spun ca pretul la alimente creste.

Azi e o conjuntiira nefavorabila cu embargoul cu Federatia Rusa. Acum produsele sunt pe piata europeana si e greu sa faci fata concurentei Germaniei. Stiti ca din 1,7 milioane de vaci de lapte, in ferme comerciale nu sunt decat 200.000 de capete. Ne-am propus sa revizuim conditiile de acordare a subventiilor pentru animale. Sunt si cazuri fericite, dar as vrea ca banii sa ajunga la cati mai multi producatori

Romania a avut 1,6 miliarde euro plati directe si s-au platit pana acum o buna parte, 1,2 miliarde date pe 2015.

Promisiunea e ca pana saptamana viitoare sa se efectueze platile. Am incercat ca pentru cei care mai sunt in control sa introducem sprijinul cuplat in sectorul vegetal.

E o mare problema cu baza de date. Numarul de nimale de mult ori se regasesc in baza de date si in teren ele nu exista. Sunt situatii cand se uita sa se mai scoata unele animale si ne propunem sa mai facem o serie de modificari. Vom revedea conditiile pentru animalele eligibile.

Va trebui sa gasim o solutie antimonopol. Nu suntem indiferenti. Pentru mine nu exista lapte mai bun decat cel produs in zona de deal si de munte.

Pretul laptelui ramane o problema sensibila. Din pacate, in Romania, cei care proceseaza laptele au ajuns practic sa detina un monopol.

Vestea buna e ca in sedinta viitoare de Guvern am aprobarea pentru produsul montan ca sa fie trecut pe eticheta.

Fac apel la dvs., asociati-va. Fara asta nu veti putea face mai nimic. Hipermarketurile au inteles asta. Trebuie ca dvs. sa fiti organizati ca sa le oferiti produsele. E problema noastra sa le oferim aceste 51 % din produsele pe care le doresc.

Am pregatit un proiect de lege in care sa prevedem anumite lucruri si sa nu mai ajunga terenurile pe mainile oricui si oriunde. E si o problema legata de schimbarea folosintei terenurilor.

Vreau neaparat ca atitudinea celor de la Agentia de Plati sa se schimbe. Ei exista pentru ca dvs. existati. Ce pretentie trebuie sa am de la fermieri ca sa stie la virgula ce trebuie sa faca. Nu ei va dau banii, sunt banii dvs., ei doar ii periaza, sunt banii care se cuvin fermierilor.”

Gheorghe Flutur, presedintele CJ Suceava:

”I-am spus ministrului care sunt problemele mari. Cel mai mare tipat e legat de intarzierea subventiilor. Poate ca ar tebui spus mai apasat ca daca nici nu are un an soft-ul folosit ne trezim totusi cu intarzieri foarte mari. Ni s-a spus ca baza de date la animale nu se poate actualiza decat odata la 2 ani. E nedrept sa iei subventie pe 5 vaci, iar tu sa ai 10 in curte.

Suntem pregatiti sa livram supermarketurilor produsele pentru 51 % romanesti. E o problema la care trebuie sa gasim raspuns. E de aplaudat legea, dar daca nu ai cu ce acoperi in raft e o mare problema.

Nu pot sa nu consemnez un comportament obraznic, o comuna face o asociatie ca sa obtina fonduri, cel care ia laptele simte ca vor sa faca o fabricuta, urca brusc pretul la lapte. Dupa 3 saptamani cand oamenii nu mai fac fabricuta, iar coboara pretul. E alba -neagra cu laptele.

Cu pasunile e complicat, dar va trebui sa mergem spre Parlament. Aici imi asum si eu o vina. Dar nu e normal sa vorbim intr-o lege ca le dam prioritate localnicilor, dar vine Curtea de Conturi si iti cere licitatie. Legea acum e confuza.

De ce se ia cu 40 de bani laptele si se vinde cu 4 lei litrul? Aici e o mare problema. Macar de ar castiga consumatorul.”


Intră acum și în grupul de