Ziua Unirii sarbatorita discret de suceveni


Intră acum și în grupul de

Momentul Unirii din 1859, a fost aniversat joi, prin manifestari stiintifice ce au avut loc la Colegiul Tehnic Alimentar Suceava si la Comandamentul Judetean de Jandarmi Suceava, ocazie cu care muzeografii Dejan Monica, Cristina Pînzariu si Dan Petrovici din cadrul Sectiilor de Istorie si Arheologie ale Complexului Muzeal Bucovina Suceava, au prezentat expuneri.

La Suceava a fost expus, în capul scarilor din foaierul Muzeului de Istorie, din cadrul Complexului Muzeal Bucovina, un steag din timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, cu prilejul aniversarii a 149 de ani de la actul istoric al Unirii Principatelor Moldova si Muntenia (24 ianuarie 1859), eveniment care a condus la aparitia unui nou stat pe continentul european (România, a carei existenta, ca stat, a fost declarata la data de 24 decembrie 1861). Steagul, a carui valoare a fost estimata la suma de 5.000 de euro, face parte din patrimoniul muzeului sucevean si provine de la castelul de la Ruginoasa. Conditiile de conservare (piesa este sensibila în special la lumina care degradeaza culorile, dar si la umiditate si temperatura) nu permit o expunere mai îndelungata de 48 de ore. Steagul tricolor, din matase, care are ca însemn central o coroana princiara, nefiind identic cu drapelul pe care domnitorul l-a înmânat unitatilor militare, la data de 1 septembrie 1863, atunci când a spus: „Azi primiti din mâinile mele drapelul care reuneste colorile provinciilor surori”, era arborat la castelul de la Ruginoasa atunci când domnitorul se afla la resedinta sa de familie.

Tot de Ziua Unirii, la Muzeul de Istorie a avut loc lansarea  „Anuarului Complexului Muzeal Bucovina”, publicatie de sinteza a rezultatelor activitatilor de studiu si cercetare întreprinse de specialistii institutiei muzeale sucevene si de colaboratorii acestora, pentru anii 2004, 2005 si 2006, lucrare aparuta recent la Editura Universitatii Suceava.

Triplul anuar, care are peste 400 de pagini, si care cuprinde studii de arheologie, de istorie, istoria culturii, restaurare-conservare, referiri cu privire la anumite documente, texte de muzeografie, note de lectura si comentarii, apare pentru prima oara în format A4, cu 24 de planse color, colectivul de redactie fiind alcatuit din dr. Ion Mares (redactor coordonator), dr. Mihai-Aurelian Caruntu (redactor) si dr. Bogdan Petru Niculica (secretar de redactie). 


Intră acum și în grupul de