Ambasadorul Belgiei în România, prezent la Suceava la inaugurarea proiectului Centrul de Recuperare pentru Adulţi cu Handicap din cadrul Complexului Terapeutic ”Blijdorp – O Nouă Viaţă”


Intră acum și în grupul de

Proiectul ”Centrul de Recuperare pentru Adulţi cu Handicap din cadrul Complexului Terapeutic <Blijdorp – O Nouă Viaţă> Suceava” a fost inaugurat, luni, în prezenţa autorităţilor locale, a preşedintelui Asociaţiei Blijdorp Belgia, Carl Malbrain şi a ambasadorului Belgiei în România, Excelenţa Sa Thomas Baekelandt.

flutur-belgia-blijdorp-copii-15

Proiectul reprezintă finalizarea celei de a III- a etape a parteneriatului public-privat de peste 17 ani dintre Consiliul Județean Suceava, Consiliul Local Suceava, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava și Asociația Blijdorp Belgia.

Prezent la inaugurare, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a ținut să sublinieze că această cooperare de 17 ani între Suceava și Belgia este o poveste de succes și că astăzi se poate măsura efectul la mâna întinsă în urmă cu 17 ani, iar copii și adulți cu dizabilități pot zâmbi acum.

„E un exemplu ce trebuie multiplicat în Suceava și în România”, a spus Gheorghe Flutur.

Președintele Asociației Blijdorp România, Ionel Ivan, a declarat că asociația belgiană și-a pus foarte mult amprenta pe ceea ce se face acum în România, iar angajații din Suceava au parcurs stagii de pregătire în Belgia pentru a lucra cu persoane cu dizabilități în condițiile în care, în România nu există cursuri speciale.

flutur-belgia-blijdorp-copii-19

El a arătat că prin implicarea asociației Blijdorp Belgia în proiectul din Suceava, sute de persoane din Belgia au venit în zonă, iar angajați, copii cu nevoi speciale și părinții lor au fost în Belgia.

„S-au creat legături de prietenie și este foarte important”, a spus Ivan.

El a subliniat că dezvoltarea și funcționarea serviciilor destinate copiilor și adulțior cu dizabilități au fost posibile cu sprijinul continuu al Consiliului Județean Suceava prin DGASPC, cu ajutorul Asociației Părinților Copiilor cu Nevoi Speciale, dar și cu sprijinul Clubului Rotay Suceava-Bucovina care a fost susținut de cluburi din Belgia și Germania.

flutur-belgia-blijdorp-copii-6

La inaugurarea extinderii unui corp de clădire al Centrului de Recuperare pentru Adulţi cu Handicap din cadrul Complexului Terapeutic “Blijdorp – O Nouă Viaţă”, centru înființat în urmă cu 17 ani de fundația belgiană Blijdorp, a participat și ambasadorul Belgiei în România, Thomas Baekelandt, care se află de un an la post în România și care a spus că a mai vizitat odată județul Suceava, „pe furiș”, dar că nu a fost în vizită turistică, ci pentru a vedea câteva investiții belgiene din zonă.

flutur-belgia-blijdorp-copii-4

El a explicat că, în calitate de ambasador într-o țară UE, o mare parte din misiunea sa este legată de apartenența României și Belgiei la același club, al Uniunii Europene, dar că o altă parte a misiunii sale este de a întări cooperarea economică dintre România și Belgia.

Thomas Baekelandt a spus că s-a preocupat de mai multe investiții belgiene în Suceava, dar și de viitoare investiții care ar urma să devină realitate.

El a mai declarat că este preocupat și de relația România-Belgia care s-a consolidat foarte mult după revoluție când mulți belgieni au avut inițiative prin care au ajutat România.

Diplomatul belgian a arătat că oamenii care au realizat aceste inițiative nu mai au aceeași implicare, au îmbătrânit, dar el consideră că proiectele respective trebuie să continue.

„Ceea ce fac acum este să mențin aceste inițiative și să pregătim o nouă generație care să preia aceste inițiative. Voi vizita toate inițiativele care au început după revoluție”, a spus Baekelandt.

El a arătat că dorește ca proiectele inițiate după revoluție să fie dezvoltate și să fie preluate de partea română, precizând că nu este ușor și că este nevoie de finanțare și de modul în care această finanțare se poate asigura.

flutur-belgia-blijdorp-copii-23

Președintele Asociației Blijdorp Belgia, Carl Malbrain, a spus, la rândul său, că asociația belgiană va sprijini în continuare Blijdorp România care gestionează Complexul terapeutic din Suceava, dar că este important să fie găsită o bază legală pentru viitor pentru investițiile public-private, cu contribuția autorităților locale.

El a arătat că investiția inaugurată luni în extinderea Centrului de Recuperare pentru Adulţi cu Handicap din cadrul Complexului Terapeutic “Blijdorp – O Nouă Viaţă” a costat cinci milioane de lei, din care peste un milion de lei au venit de la Guvernul flamand, o altă parte din contribuțiile voluntarilor, iar restul de la Blijdorp Belgia.

El a spus că acest proiect arată „solidaritatea europeană” între Belgia și România, între estul Flandrei și Suceava și consideră că în cadrul cooperării s-a atins punctul cel mai important care să conducă la viitorul fericit al beneficiarilor acestui proiect.

Malbrain a spus că pentru a se garanta un viitor sigur pentru persoanele cu dizabilități și nevoile lor ar trebui ca autoritățile să găsească soluții pentru baza legală privind finanțarea acestui tip de parteneriat public-privat.

flutur-belgia-blijdorp-copii-24

El și-a exprimat îngrijorarea privind formarea personalului de specialitate pentru îngrijirea persoanelor cu nevoi speciale și a spus că s-au început discuții cu Universitatea din Suceava și cu autoritățile locale pentru a se găsi o posibilitate de formare a personalului care să lucreze cu persoanele cu dizabilități.

Malbrain a arătat că persoanele care lucrează în centrul terapeutic a făcut stagii de pregătire în Belgia.

„Nu ne vom lăsa. Vă vom sprijini în continuare”, a spus Malbrain.

El a mai arătat că Blijdorp România, care are 17 ani de la înființare, se apropie de maturitate, iar Blijdorp Belgia, ca părinți, va privi asociația din România dintr-o nouă perspectivă, având ca obiectiv comun un viitor fericit pentru persoanele cu nevoi speciale.

flutur-belgia-blijdorp-copii-2

Complexul terapeutic pentru copilul cu handicap sever şi moderat „Blijdorp – O Nouă Viaţă” Suceava s-a înființat în august 2002 şi are ca scop oferirea de servicii de sprijin, recuperativ-educative, de socializare şi consiliere a familiei, fiind prima instituţie din zonă care oferă o alternativă în programul de recuperare a familiilor care au în întreţinere unul sau mai mulţi copii cu dizabilităţi.

Complexul cuprinde Serviciul de tip rezidenţial pentru copilul cu dizabilităţi şi Serviciul de Recuperare şi Integrare Socială și Centrul de Recuperare pentru Adulţi cu Handicap. (N.B.)

 

 

 

 


Intră acum și în grupul de