Ministrul afacerilor externe, Adrian Cioroianu in vizita oficiala la Oslo


Intră acum și în grupul de

În perioada 11-12 februarie 2008, ministrul afacerilor externe, Adrian Cioroianu a efectuat o vizita oficiala în Regatul Norvegiei. Vizita se înscrie în seria de consultari privind politica de securitate, realizate de seful diplomatiei române cu partenerii europeni, în contextul Summit-ului NATO de la Bucuresti din aprilie 2008.

În prima zi a vizitei, ministrul afacerilor externe român a participat la un dejun de lucru cu conducerea Innovation Norway, institutie coordonatoare a programelor bilaterale de finantare aflate sub egida Spatiului Economic European, precum si cu reprezentanti ai principalelor companii norvegiene care au investit în România. Au fost identificate o serie de proiecte, în special în sectorul energetic, apte sa primeasca finantare din partea norvegiana.

Programul a mai inclus si întâlniri cu directorii a doua din cele mai prestigioase think-tank-uri norvegiene, Institutul Norvegian de Studiere  a Pacii (PRIO) – Stein Tonnesson si al Institutului Fridtjof Nansen – Peter Johan Schei. Discutiile au vizat identificarea unor oportunitati de cooperare între cele doua institute si organizatii similare din România. A avut loc, de asemenea, un schimb de vederi referitor la principalele subiecte aflate pe agenda internationala (situatia din Balcanii de Vest/Kosovo, problematica de securitate în perspectiva Summit-ului NATO de la Bucuresti).

În cea de-a doua zi a vizitei la Oslo, ministrul afacerilor externe a avut întrevederi cu omologul sau, Jonas Gahr Store, cu Anne Grette Strøm-Erichsen, ministrul apararii, cu Thorbjørn Jagland, presedintele Parlamentului din Norvegia si cu Olav Akselsen, presedintele Comisiei de politica externa. De asemenea, Adrian Cioroianu a sustinut o alocutiune cu titlul „NATO Bucharest Summit: ambitions and opportunities”, la Comitetul Atlantic Norvegian (NAC) si a avut o întrevedere cu prof. Geir Lundestad, director al Institutului Nobel si cu prof. Jardar Seim, specialist în istoria Europei de Sud-Est.


Intră acum și în grupul de