Lucrări ale artistului plastic Constantin Severin vor fi expuse pe simezele Muzeului de Artă Contemporană Sibiu în expoziţia “Semnele timpului-energii arhetipale”


Intră acum și în grupul de

Expoziţia “Semnele timpului- energii arhetipale”, ce cuprinde lucrări semnate de artistul plastic sucevean Constantin Severin, va fi vernisată la Muzeul de Artă Contemporană din cadrul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, în data de 12 octombrie 2016.

severin-photo-by-mihai-burlacu

Artistul plastic sucevean a spus că expoziţia cuprinde 27 de picturi în ulei pe pânză şi o pictură bifrons/instalaţie,’’Ianus’’, explicând că lucrările reprezintă “o selecţie reprezentativă” pentru expresionismul arhetipal , concept premiat pe care l-a teoretizat şi promovat „de la începutul acestui secol, atât pe plan intern, cât şi internaţional”.

“Evenimentul a fost posibil după ce, anterior, în anul 2015, proiectul meu a fost selectat de către un juriu naţional format din istorici şi critici de artă, profesori universitari, specialişti de la Muzeul Naţional Brukenthal”, a explicat Constantin Severin.

El a spus că artistul vizual Robert Strebeli, şef al Departamentului Conservare şi Supraveghere Patrimoniu din cadrul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu,  este curatorul acestei expoziţii, iar prezentarea de catalog este realizată de istoricul şi criticul de artă dr. Iulia Gabriela Mesea, muzeograf al aceleiaşi instituţii.

afisReferindu-se la lucrările expoziţiei “Semnele timpului-energii arhetipale, criticul de artă Iulia Gabriela Mesea subliniază în prezentarea de catalog că picturile lui Constantin Severin  sunt “metafore cu iz magic”, ce declanşează “ intuiţii şi trăiri”, iar artistul, “eludând figurativul, prin utilizarea de pictograme şi ideograme”, „aduce în dialog” trecutul şi prezentul.

“ Între trăiri poetice și tensiuni intelectuale, jonglând cu elemente de mare impact vizual – culoarea pură, imaginea iconică, ritmica interioară, etc. –, Constantin Severin angajează spectatorul într-o rețea de corelări, sinapse, interpretări și emoții. Lucrările sale, metafore cu iz magic, sunt menite să declanșeze intuiții și trăiri, pentru a reveni la adevăruri pe care omenirea le-a uitat, dar care se află în stare latentă în subconștientul nostru, invitând la redescoperirea a ceea ce cândva era de la sine înțeles, acel sâmbure divin ascuns în sinele nostru, într-un demers de „vindecare” a lumii contemporane, confruntată de confuzii și dezastruoase răsturnări de valori, ’’ precizează muzeograful sibian Iulia Gabriela Mesea. (Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de