Campania impotriva exploatarii sexuale in scopuri comerciale a copiilor


Intră acum și în grupul de

Organizatia Salvati Copiii si Agentia Nationala Împotriva Traficului de Persoane au lansat campania împotriva exploatarii sexuale în scopuri comerciale a copiilor. Presedintele organizatiei, Camelia Iordache, mentioneaza într-un comunicat de presa ca la Bucuresti, a fost lansat „Studiului privind exploatarea sexuala în scopuri comerciale a copiilor” si a manualului „ Reabilitarea psiho-sociala a copiilor retrasi din trafic si alte forme grave de munca”. A fost apoi lansata campania, al carei scop în reprezinta sensibilizarea opiniei publice asupra consecintelor abuzului si exploatarii sexuale asupra dezvoltarii copilului, precum si cunoasterea si respectarea prevederilor legale care sanctioneaza abuzul sexual asupra copilului.  

Cât priveste judetul Suceava, vor avea loc activitati în scoli si campanii stradale. Potrivit Cameliei Iordache, zilele de 1 si 5 iunie vor fi dedicate exclusiv luptei împotriva abuzurilor asupra copilului. 5 iunie este Ziua Împotriva Violentei Asupra Copilului. Partenerii  Salvati Copiii si Agentiei Împotriva Traficului de Persoane sunt Inspectoratul Scolar si politistii de la Crima Organizata. Studiul amintit a pus în evidenta un tablou al abuzurilor fizice si sexuale la care au fost supuse practicantele sexului comercial în familie sau în afara ei si al consecintelor deosebit de grave pe care aceste abuzuri le-au avut sau le au asupra starii lor de sanatate fizica si riscurile majore la care se expun privind contactarea unor boli grave cu transmitere sexuala sau bolile grave ce însotesc consumul de alcool si droguri.  

În privinta consecintelor practicarii prostitutiei asupra psihicului acestor persoane, rezultatele studiului arata ca starea de spirit a acestora este marcata de sentimente de culpabilitate fata de activitatea în care s-au implicat, de umilire si înjosire care le fac sa se ascunda de lume. Ele nu au prieteni, iar singuratatea si trecutul plin de traume le apasa si uneori le aduce într-o stare de disperare. Experientele traite într-un asemenea mediu si-au pus amprenta asupra starii lor de sanatate psihica. Unele dintre persoanele intervievate au declarat ca resimt adeseori stari de extrema nervozitate si iritare, stari de plâns, confuzie si incertitudine. Având în vedere ca fenomenul exploatarii sexuale a copilului este destul de raspândit în România s-a considerat ca este nevoie de campanii de informare, atentionare si prevenire asupra abuzului sexual al copilului si exploatarii sexuale.

Informarea se va realiza atât în mass-media cît si în licee. Continutul mesajelor mediatice se va axa în principal pe gravitatea consecintelor fizice dar mai ales a celor psihologice si morale si pe formele sau mijloacele utilizate de proxeneti pentru racolarea minorelor. Prezentarea chiar de catre minorele implicate a unor experiente tragice traite poate fi un mijloc important de sensibilizare si atentionare asupra gravitatii fenomenului. 


Intră acum și în grupul de