In judetul Suceava, rabia „ca la ea acasa”


Intră acum și în grupul de

Faptul ca seful Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Suceava, Petrea Dulgheru, a anuntat marti, într-o conferinta de presa înregistrarea celui de-al 17-lea focar de turbare în judet, a devenit aproape un lucru cotidian. De fiecare data, directorul DSVSA Suceava are grija sa precizeze ca judetul este unul intens rabigen, dar nu omite sa atraga atentia populatiei sa se protejeze si sa nu intre în contact cu animalele.

Referindu-se la ultimul caz, acesta a precizat ca o vulpe a intrat într-o curte din comuna Stulpicani si a fost ucisa de câinii din gospodarie. Proprietarul a anuntat medicul veterinar, care a prelevat probe de la cadavrul animalului, apoi le-a trimis pentru analiza Laboratorului Sanitar Veterinar de Stat Suceava, ulterior  fiind confirmat diagnosticul de rabie. În focar au fost luate masurile specifice unor astfel de situatii, fiind anuntata si Autoritatea de Sanatate Publica Suceava pentru ca persoanele care au venit în contact cu animalul bolnav sa fie vaccinate antirabic.  

Directorul DSVSA Suceava a anuntat ca a solicitat ANSVSA, la finele saptamânii trecute, sa includa si judetul Suceava în programul finantat de Uniunea Europeana, care prevede eradicarea turbarii si care se deruleaza pe durata a zece ani. Numai în acest an s-au înregistrat 17 focare de rabie, din care 16 la vulpe si unul la pisica.

Petrea Dugheru spune ca numarul vulpilor a crescut în ultimii ani, iar momelile vaccinale pentru campaniile de vaccinare antirabica a vulpilor au fost insuficiente.  

„Prin noul program de eradicare a turbarii, vizuinile vulpilor vor fi identificate prin sistem GPS, iar momelile vaccinale vor fi împrastiate din elicopter în zonele populate de vulpi”, a declarat Petrea Dulgheru. 


Intră acum și în grupul de