Ziua Independenței Poloniei va fi celebrată în comuna suceveană Moara


Intră acum și în grupul de

”Ziua Independenței Poloniei” este o sărbătoare națională în Polonia și este celebrată în fiecare an pe 11 noiembrie de polonezii de pretutindeni.

”În această zi comemorăm independența Poloniei redobândită în anul 1918 după 123 de ani în care a fost împărțită de Austro-Ungaria, Prusia și Rusia.

Procesul de restaurare a independenței Poloniei a fost treptat. Data aleasă este una în care Józef Piłsudski a preluat controlul Poloniei. Ziua Independenței a fost constituită în 1937 și a fost sărbătorită numai de două ori înaintea celui de-al doilea război mondial. În timpul Republicii Populare Polone sărbătoarea națională a fost mutată pe 22 iulie, când a fost enunțat manifestul PKWN (Polski Komitet Wyzwolenia Narodowego – Comitetul Polonez de Eliberare Națională). În 1989 Ziua Independenței a fost mutată înapoi pe 11 noiembrie. Data de 11 noiembrie reprezintă momentul în care Polonia a reapărut pe hărțile lumii ca stat independent”, a explicat președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher.

Longher1

El a declarat că pentru a marca acest eveniment Uniunea Polonezilor din România organizează mai multe manifestări ce vor avea loc, sâmbătă, 29 octombrie a.c., la Suceava şi la Moara după următorul program: Orele 11.00 – Sfânta Liturghie în biserica romano-catolică “Sf. Ioan Nepomuk” Suceava; Orele 12.30 – sfințirea pietrei de temelie a Casei Polone din Moara și Orele 13.00 – program artistic la Căminul Cultural din Moara.

”Un nou sediu al Uniunii Polonezilor din România începe să prindă contur. Lucrările la Casa Polonă de la Moara au început din luna august, iar sâmbătă, 29 octombrie, Episcopul de Iași Petru Gherghel, împreună cu preoți din decanatul de Bucovina, vor sfinți piatra de temelie.

Sediul Dom Polski din Moara se va edifica pe un teren de 50 de ari și în afara clădirii propriu-zise va avea și un teren de sport. Clădirea va avea trei niveluri: parter, etaj și mansardă și va avea o sală multifuncțională care va deservi atât etnicilor polonezi din comuna Moara, dar și celorlalți locuitori din zonă.

Suprafața totală desfășurată a clădirii va fi de 1595 de metri pătrați. Perioada în care se va finaliza clădirea este de cel puțin 36 luni calendaristice”, a arătat Ghervazen Longher.

El a amintit că din 2003 şi până în prezent, prin intermediul Uniunii Polonezilor din România au fost construite de la zero, reabilitate sau achiziționate mai multe sedii, cum ar fi cele de la Soloneţu Nou, Pleşa, Vicşani, Poiana Micului, Păltinoasa, Cacica, Bucureşti şi Siret.

 

 


Intră acum și în grupul de