Peste 160 de ha de pădure din zona Cetății de Scaun și a mănăstirii Zamca ar putea fi transformate de municipalitate în pădure-parc


Intră acum și în grupul de

Municipalitatea suceveană dorește să preia din administrarea RNP Romsilva în administrarea locală 55,5 hectare de pădure din zona Cetății de Scaun, din care 28 de hectare de pădure din apropierea directă a cetății, iar restul de pe raza administrativ teritorială a municipiului, a declarat, miercuri, primarul Sucevei Ion Lungu.

Totodată, el a spus într-o conferință de presă, că municipalitatea solicită să preia în administrare și aproape 105 hectare de pădure din zona mănăstirii Zamca, menționând că suprafața totală solicitată în cele două zone este de 161,24 hectare.

ion lungu (3)

Potrivit edilului-șef, respectiva pădure va deveni pădure-parc și va fi amenajată și întreținută de autoritățile locale.

Lungu a arătat că a purtat discuții cu autoritățile județene și cu Direcția Silvică Suceava în vederea întocmirii documentației necesare.

El a explicat că va fi necesară inițierea unui proiect de lege prin care, prin excepție de la legislația actuală, să fie transferată pădurea în administrarea autorităților locale din administrarea RNP Romsilva, iar pentru susținerea acestei inițiative Consiliul Local Suceava ar urma să adopte și o hotărâre prin care să solicite transferul.

În ce privește inițiativa legislativă depusă de senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donțu în vederea transferării unei suprafețe de pădure în administrarea municipiului Suceava, primarul consideră că aceasta nu este completă.

Senatorul PSD de Suceava, Ovidiu Donțu, a depus la Senat o inițiativă legislativă prin care se transferă terenuri de 65,1 hectare de teren din administrarea RNP Romsilva în domeniul public al municipiului Suceava în vederea amenajării unei zone de agrement printr-un proiect european.

În expunerea de motive, solicitarea de trecere a trupului de pădure „Șipote” din domeniul public al statului și din administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor – Direcţia Silvică Suceava, în domeniul public al municipiului Suceava este necesară pentru ca zona Metropolitană Suceava împreună cu municipiul Suceava și Consiliul Judeţean Suceava, să atragă fonduri europene pentru zona de agrement a municipiului Suceava, pornind de la ideea că aceasta se poate face doar dacă este amenajată ca pădure-parc.

El arată că trecerea terenului solicitat, din proprietatea publică a statului, în proprietatea publică a municipiului Suceava, ar putea fi realizată doar printr-un act normativ cu putere de lege, care, prin excepţie de la prevederile Legii nr. 46/2008, să permită constituirea dreptului de proprietate.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat recent că proiectul de reabilitare a Cetății de Scaun a Sucevei a fost diminuat cu investiții de 13 milioane de euro pentru că Parcul Șipote nu este al municipalității și că acolo urma să fie dezvoltată o bază de agrement și de petrecere a timpului liber, urmând să fie și partea cea mai spectaculoasă a proiectului.

cetatea de scaun

El a precizat că va continua demersurile în vederea transferării Parcului Șipote în proprietatea municipiului Suceava.

Întregul Parc Șipote a fost transferat în 1988 la Romsilva care l-a împădurit pe zece hectare cu specii care să limiteze efectele pânzei freatice ridicate din zonă, o parte este pădure pentru protecţie împotriva alunecărilor de teren şi o parte este pădure din zona Cetății de Scaun a Sucevei.

 


Intră acum și în grupul de