CJ Suceava a acordat titlul de cetățean de onoare post-mortem lui Iancu Flondor și Ion Nistor. Consilier județean: Până când ne putem întoarce în timp pentru titluri post-mortem? Putem ajunge și la Mihai Eminescu?


Intră acum și în grupul de

Consilierii județeni suceveni au aprobat în ședința de vineri acordarea titlului de cetățean de onoare  al județului, post-mortem, lui Iancu Flondor și Ion Nistor, pentru că au militat pentru realizarea unirii Bucovinei cu Regatul României în 1918.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarant că titlul acordat lui Iancu Flondor va fi preluat de o nepoată a acestuia, iar cel al lui Ion Nistor de un nepot și o nepoată, care au spus că sunt onorați că autoritățile sucevene au avut această inițiativă.

Acordarea titlulului de cetățean de onoare al județul Suceava post-mortem lui Iancu Flondor și Ion Nistor, pentru merite în realizarea unirii Bucovinei cu România, a generat, discuții în Consiliul Județean Suceava.

Astfel, alesul județean social-democrat  Mihai Grozavu, a spus în timpul ședinței că cei doi sunt recunoscuți de istorie ca având merite deosebite în ceea ce privește făurirea unirii și s-a întrebat dacă este firesc ca acum să li se acorde aceste titluri post-mortem mai ales de la o generație care a întărit divizarea Bucovinei prin Tratatul bilateral semnat între România și Ucraina.

sedinta CJ Suceava- Flutur presedinte (2)

El a mai întrebat și care este întinderea în timp pentru acordarea de titlu de cetățean de onoare post-mortem, arătând că este posibil ca, în baza acestui precedent să i se confere și lui Mihai Eminescu un titlu similar.

Alți consilieri județeni s-au întrebat dacă și în cazul lui Ștefan cel Mare s-ar putea oferi un astfel de titlu.

Totodată, Mihai Grozavu a adăugat că mai bine ar fi ca autoritățile județene să-și amintească permanent de făuritorii unirii și, de exemplu, să fie preluată de Muzeul Bucovinei Casa memorială „Ion Nistor” din Vicovu de Sus care este acum în stare de degradare și să fie inclusă în circuitul turistic, dar și ca administrațiile locale să numească străzi cu numele celor care au militat pentru unire.

Șeful administrației județene, Gheorghe Flutur, a spus că trebuie respectată istoria, oamenii și faptele lor, iar cei doi mari oameni politici au avut un rol fundamental în realizarea unirii Bucovinei cu România.

El a recunoscut că va trebui realizat un regulament privind acordarea titlului de cetățean de onoare al județului, dar a menționat că în cazul lui Iancu Flondor și Ion Nistor este o acțiune în semn de respect.

Mai mult, președintele CJ Suceava a arătat că în programul de investiții legat de împlinirea a o sută de ani de la unirea cu România urmează să fie înființat, în casa din Vicovu de Sus, Muzeul „Ion Nistor”, dar că va fi modernizată Gara Ițcani din Suceava și va fi realizat un ansamblu statuar care să evoce unirea Bucovinei cu România.


Intră acum și în grupul de