Traficul prin Vama Siret va fi fluidizat printr-un proiect transfrontalier, a anunțat Flutur după o întâlnire cu reprezentații regiunii Cernăuți


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat, miercuri, după o întâlnire cu  autoritățile din regiunea Cernăuți că s-a convenit formarea unui grup comun de lucru în vederea promovării unui proiect european transfrontalier pentru modernizarea Punctului de Trecere a Frontierei Siret – Porubne care să conducă la fluidizarea traficului prin această vamă.

Gheorghe Flutur s-a întâlnit în Vama Siret cu preşedintele Consiliului Regional Cernăuţi, Ivan Muntean, guvernatorul regiunii Cernăuţi, Oleksandr Fisciuk, iar la întâlnire au fost prezenți șeful Direcției Generale a Vămilor, Dorel Fronea, șeful Direcției Vamale din regiunea Cernăuți, precum și reprezentanți din conducerile Poliției de Frontieră din cele două regiuni.

În urma discuțiilor purtate de cele două părți, Gheorghe Flutur a spus că s-a decis ca membrii grupului de lucru pentru promovarea proiectului de modernizare a punctului de trecere a frontierei să se întâlnească pentru prima dată la 23 ianuarie 2017.

Președintele CJ Suceava a explicat că se are în vedere accesarea de fonduri pentru modernizarea punctului vamal Siret și cel de la Porubne.

„Există posibilitatea, mai este disponibilă o sumă 5,3 milioane de euro din fonduri europene pentru un proiect transfrontalier. În cadrul întâlnirii am discutat despre un drum pe trei benzi pe care să îl facem noi la intrare în Ucraina, iar ei să vină în oglindă cu noi, cu un drum similar”, a menționat Flutur.

Totodată, el a mai anunțat că noul drum pentru fluidizarea traficului prin vama Siret va avea o deviere prin parcul industrial din Siret, acolo unde urmează să fie realizate investiții în sistemele de apă, canalizare gaze și electricitate.

Mai mult, Gheorghe Flutur a spus că șeful Direcției Generale a Vămilor a arătat că modernizarea Vămii Siret va consta în creșterea capacității acesteia, prin extinderea spațiilor pentru vameși și polițiști, a culoarelor, toate acestea pentru creșterea vitezei de verificare a celor care trec granița.

„Mă bucur că împreună am convenit că trebuie să ne mișcăm foarte repede. Aici va fi construit un tunel de scanare a TIR-urilor pentru a scurta timpul de verificare și o hală pentru mașini mici, pentru control, care vor fi extrase din trafic pentru a nu ține blocată o vamă întreagă. Mai mult, numărul de cabine pentru vameși și polițiștii de frontieră va fi mărit. Am luat în calcul toate acestea pentru că în 2016 a crescut traficul prin vama Siret. Noi știam din anii trecuți că au fost 500.000 de mașini. Datele arată că anul acesta a crescut la peste 700.000 de mașini și 1,8 milioane de pasageri care trec prin acest punct, deci traficul este în creștere”, a declarat Flutur.

Mai mult, drumul de intrare în Vama Siret va fi preluat de Guvern astfel încât întreținerea acestei porțiuni să fie realizată de Compania Națională de Drumuri .

Autoritățile din regiunea Cernăuți consideră că modernizarea punctului de trecere a frontierei Siret – Porubne trebuie să fie o prioritate, având în vedere că tot mai mulți cetățeni ucraineni vor să meargă spre Uniunea Europeană prin România și în special prin vama Siret, a mai spus șeful administrației județene sucevene.

El a arătat că este nevoie de măsuri urgente de fluidizare ținând cont de traficul mare existent în acest punct de trecere a frontierei.

„Sunt acțiuni regionale între noi și vecinii noștri, și socotesc că a fost o întâlnire foarte productivă pentru noi, care va avea efecte bune pentru populația atât din partea românească, cât și cea ucraineană, dar și pentru cei care vor să vină să viziteze zonele noastre”, a mai spus Gheorghe Flutur.(Alin Dima)


Intră acum și în grupul de