Expertii britanici le explica sucevenilor cum sa sprijine victimele infractiunilor


Intră acum și în grupul de

  Trei experti britanici au prezentat marti, experienta specialistilor din Marea Britanie în lucrul cu victimele infractiunilor în cadrul primei întâlniri a Grupului Local de Lucru cu Victimele infractiunilor. Grupul local de lucru pentru victimele infractiunilor s-a desfasurat marti, la Palatul de Justitie din Suceava si a beneficiat de asistenta si expertiza specialistilor englezi Ian Fox, Ben Smith si Beverly Radcliffe. Potrivit unui comunicat de presa al Serviciului de Probatiune de pe lânga Tribunalul Suceava, la acest Grup Local de Lucru pentru Victimele infractiunilor participa reprezentanti ai institutiilor locale si ai organizatiilor neguvernamentale, care au ca atributii informarea, asistenta si consilierea victimelor infractiunilor.

Ian Fox, UK Resident Twinning Advisor, a prezentat programul Phare 2005 privind “Continuarea asistentei pentru consolidarea serviciilor de probatiune si protectie a victimelor din România” si obiectivele componentei “Victime” din cadrul acestui program, iar Ben Smith si Beverly Radcliffe, experti ai Organizatiei Victim Support din Marea Britanie, au prezentat experienta specialistilor englezi în lucrul cu victimele infractiunilor. Totodata, în cadrul acestei prime întâlniri a Grupului Local de Lucru cu Victimele s-a prezentat planul de activitati elaborat de Grupul National de Lucru si s-au purtat discutii cu privire la elaborarea unui astfel de plan la nivel local. Ian Fox a declarat presei ca, între Guvernul României si cel al Marii Britanii exista un acord pentru dezvoltarea, în România, a serviciilor acordate victimelor infractiunilor.

El a spus ca în Marea Britanie aceste servicii s-au dezvoltat în ultimii 40 de ani si în cadrul acestui proiect va fi împartasita experienta specialistilor englezi în acest domeniu. Ian Fox a spus ca, potrivit statisticilor, pentru majoritatea persoanelor exista posibilitatea de a deveni victime ale infractiunilor macar o data în viata , iar pentru multe din aceste persoane aceasta experienta este traumatizanta, iar uneori le poate schimba viata. El a aratat ca Suceava este desemnata ca centru pilot,  în care se va pune în practica experienta acumulata în Marea Britanie. “Noi credem ca fiecare infractor are obligatia de a recompensa victima infractiunii sale”, a spus Ian Fox, care a adaugat ca infractorul trebuie sa înteleaga care a fost impactul infractiunii comise de el asupra victimei. El a mai spus ca obligatia care revine Politiei când ajunge la locul unde s-a produs o infractiune este sa ia legatura cu victima si sa o informeze asupra serviciilor care îi pot fi acordate.

Ian Fox a remarcat ca în România exista o abordare pozitiva în privinta victimelor infractiunilor. Grupul Local de Lucru pentru Victimele Infractiunilor reprezinta un cadru care ofera posibilitatea diseminarii bunelor practici si îmbunatatirii serviciilor pentru victime, în conformitate cu imperativele strategice si liniile directoare ale Uniunii Europene.    


Intră acum și în grupul de