Guvernul alocă 4,9 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor la pârtia de schi din Masivul Rarău


Intră acum și în grupul de

Guverul alocă, conform proiectului de buget, suma de 4,9 milioane de lei pentru finalizarea primului tronson al pârtiei de schi din Masivul Rarău.

Potrivit datelor postate pe site-ul Ministerului de Finanțe în vederea consultării proiectului de buget de stat pentru 2017, Ministerul Turismului arată că între prioritățile de investiții din anul 2017 se află și finalizarea pârtiei de schi din Masivul Rarău.

„În conformitate cu Hotărârea Guvernului nr.120/2010 privind aprobarea Listei cuprinzând programele şi proiectele de investiţii în turism şi a surselor de finanţare a documentaţiilor tehnice şi a lucrărilor de execuţie a programelor şi obiectivelor de investiţii în turism, precum şi pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate a programelor şi proiectelor de investiţii în turism, cu modificările şi completările ulterioare, Ministerul Turismului derulează un program de investiţii în infrastructura turistică, prin transferuri de la bugetul Ministerului Turismului la bugetele locale”, se arată în document.

Astfel, se menționează în documentul sinteză privind politice publice și programele bugetare pe termen mediu ale ordonatorilor principali de credite că pentru această investiție urmează să fie alocată suma de 4,9 milioane de lei.

Pentru finalizarea completă a lucrărilor la primul tronson al pârtiei de schi din Masivul Rarău, în lungime de 3 kilometri, mai e nevoie de suma de 8 milioane de lei, a declarat, în urmă cu zece zile, primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, Mihăiță Negură, arătând că Ministerul Turismului a solicitat primăriei câmpulungene să transmită suma exactă necesară pentru finalizarea acestui tronson în vederea profilării bugetului.

 

Potrivit lui Negură, Guvernul trebuie să aloce 8 milioane de lei pentru terminarea primului tronson al pârtiei, până în prezent fiind făcute lucrări de 14 milioane de euro, din care în ultimul trimestru al anului trecut, de 3,3 milioane de euro.

 

Edilul-șef câmpulungean a explicat că mai sunt de asfaltat parcările, de finalizat lacul de acumulare pentru asigurarea apei necesare pentru zăpada artificială, de montat stâlpii de iluminat și tunurile de zăpadă, dar și de stopat o alunecare de teren de la mijlocul pârtiei.

 

Mihăiță Negură a mai precizat că pentru cel de-al doilea tronson al pârtiei, de 1,4 kilometri, finanțarea necesară e de șase milioane de euro, dar că va trebui mai întâi ca zona respectivă să fie scoasă din aria protejată.

 

 

 

„Cu voință politică se poate rezolva”, a spus primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc care a menționat că va trebui modificată legislația în condițiile în care sunt mai multe zone în care nu se pot face investiții pentru că au fost incluse, greșit, în arii protejate.

 

Lucrările la pârtia de schi din Câmpulung Moldovenesc ar fi trebuit finalizate la sfârşitul anului 2012, dar au fost sistate din lipsa finanţării, după ce s-a executat peste 80 la sută din proiect şi s-au achitat zece milioane de euro pentru lucrările executate până la jumătatea anului 2012.

 

În septembrie 2016 lucrările au fost reluate, fiind asigurată din partea Autorității Naționale pentru Turism o finanțare de 4 milioane de euro, iar gradul de execuție este acum de 95 la sută.

 

Traseul pârtiei de schi se va desfăşura începând de la cota 1.564 metri pe o distanţă de 4.200 de metri, până la cota 765 de metri, pe două tronsoane continue, separate doar de gradul de dificultate şi de staţiile de telegondolă.

 

Lăţimea pârtiei variază între 27 de metri la cota de plecare şi ajunge până la 86 de metri în preajma staţiei intermediare a telegondolei.

 

Transportul pe cablu se va face cu sistem de telegondolă cu opt locuri şi se va desfăşura liniar între zona de plecare a pârtiei de schi şi zona de sosire din partea inferioară. Primul tronson al pârtiei are o lungime de trei kilometri, iar cel de-al doilea tronson, are o lungime de 1,4 kilometri.(N.B.)

 


Intră acum și în grupul de