Opt cazuri de rabie in tot atatea zile, in cinci localitati din judet


Intră acum și în grupul de

Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Suceava (DSVSA) a anuntat ca în ultimele opt zile au fost înregistrate un numar de 8 cazuri de rabie. Localitatile în care au fost depistate aceste cazuri sunt Fundu Moldovei, Stulpicani, Câmpulung Moldovenesc, Serbauti, Pojorâta, fiind diagnosticate la 6 vulpi, un câine si o pisica. „Evolutia rabiei în aceste focare este fara precedent, având în vedere faptul ca în afara de localitatile Câmpulung Moldovenesc si Serbauti, celelalte focare sunt focare vechi. Pentru eradicarea acestor focare sunt necesare masuri din partea administratorilor de fonduri de vânatoare pentru reducerea numarului de vulpi. În toate cazurile, medicii veterinari concesionari au preluat cadavrele si le-au adus de urgenta la LSVJ Suceava, în vederea efectuarii examenului virusologic. În urma examenelor de laborator, au fost eliberate buletine de analiza, pozitive pentru rabie”, precizeaza seful DSVSA Suceava, Petrea Dulgheru.

Acesta adauga faptul ca în aceste zone s-au efectuat anchetele epidemiologice, de catre medicii veterinari oficiali zonali, s-au dispus masurile specifice si s-au  aplicat substante dezinfectante pe toate locurile de contact cu materialul patologic. Despre aceste episoade de rabie au fost anuntate autoritatile sanitare umane judetene si locale si institutiile silvice.

Petrea Dulgheru mai mentioneaza ca ordonanta 165/2007, care viza vaccinarea de necesitate a tuturor animalelor receptive din focar nu mai este în vigoare, de aceea se vor aplica prevederile Programului strategic al actiunilor sanitar-veterinare pentru 2008, care presupun: în zona de supraveghere, este obligatorie catagrafierea câinilor si pisicilor, efectuarea vaccinarilor de completare, tinerea câinilor legati si a pisicilor închise, se aplica masurile legale asupra câinilor fara stapân si anuntarea la primarii a cadavrelor carnivore domestice; dupa ancheta epidemiologica, se examineaza clinic animalele receptive, se identifica contactii, iar de la animalele cu semne clinice care se ucid, se preleveaza probe pentru diagnosticul de laborator.

În cazul în care au existat persoane care au intrat în contact cu animalele infectate, acestea sunt îndrumate catre Centrele locale de tratament antirabic, anuntându-se, în acelasi timp, serviciile medicale de sanatate publica. 


Intră acum și în grupul de