Conventia privind micul trafic la frontiera intre Romania si Republica Moldova


Intră acum și în grupul de

Potrivit reglementarilor europene, România poate încheia cu statele vecine care nu sunt membre UE, acorduri bilaterale, pentru a facilita accesul cetatenilor care locuiesc în apropierea frontierelor externe ale Uniunii Europene, se precizeaza într-un comunicat al Biroului de Presa al Guvernului.

Conventia pe care România doreste sa o încheie cu Republica Moldova va permite cetatenilor din cele doua tari, care locuiesc într-o zona bine definita din apropierea granitei comune, sa circule în zona respectiva din cele doua tari, fara vize sau pasapoarte, numai pe baza unor permise de mic trafic la frontiera.

România a propus Republicii Moldova ca zona de referinta, atât în Republica Moldova, cât si în România, sa se întinda pâna la 50 de kilometri de frontiera comuna, adica distanta maxima permisa de reglementarile europene. Aceasta va facilita, practic, circulatia în România pentru un mare numar de cetateni ai Republicii Moldova.

Ambasada României din Chisinau a transmis proiectul de Conventie autoritatilor din Republica Moldova, prin fax, în seara zilei de 25 martie a.c., si, în original, în dimineata zilei de 26 martie. Tot în dimineata zilei de 26 martie, Ministerul Afacerilor Externe al României a înmânat un exemplar al documentului Ambasadei Republicii Moldova din Bucuresti.

„Având în vedere importanta deosebita a încheierii Conventiei pentru cetatenii Republicii Moldova, ne exprimam convingerea ca autoritatile de la Chisinau vor examina proiectul de document si vor raspunde propunerii partii române în cel mai scurt timp”, se precizeaza în comunicat.


Intră acum și în grupul de