Îngrijorător. 120 de tinere sub 18 ani au născut în 2016 la Maternitatea Suceava. Una avea 13 ani, altre trei 14 ani, iar 15 aveau 15 ani. Cristian Irimie: Trag un semnal de alarmă față de această situație


Intră acum și în grupul de

Şeful Secţiei de Obstetrică-Ginecologie din cadrul SJU Suceava, medicul primar Cristian Irimie, şi-a exprimat îngrijorarea privind creşterea numărului gravidelor cu vârste sub 18 ani internate în Maternitatea Suceava, majoritatea acestora provenind din medii defavorizate social, economic şi cultural.

Irimie a subliniat că în cursul anului 2016 din totalul gravidelor care s-au adresat Maternităţii Suceava, 120 sunt tinere cu vârste cuprinse între 13 şi 18 ani, cu sarcini ajunse la termen, din care una în vârstă de 13 ani, trei în vârstă de 14 ani, 15 în vârstă de 15 ani, 42 în vârstă de 16 ani şi 56 în vârstă de 17 ani.

“Din nefericire, sarcina apărută la fetiţe implică probleme deosebite atât din cauza lipsei maturităţii biologice a acestor paciente, cât şi din cauza faptului că marea lor majoritate nu au fost urmărite medical, investigate pe parcursul sarcinii şi au prezentat riscuri mari la naştere. Din punct de vedere obstetrical, rezolvarea a fost normală, iar noi am folosit ca gest terapeutic terminarea naşterii în primul rând prin operaţie cezariană, pentru a reduce atât stresul acestor paciente, cât şi riscurile pentru mamă şi copil”, a explicat Irimie.

El şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la apariţia, din ce în ce mai frecvent, a sarcinilor în rândul pacientelor cu vârste mici adăugând că aceste situaţii apar din fie cauza lipsei de educaţie, fie a lipsei sfaturilor parentale.

Medicul sucevean a subliniat că, în general, aceste paciente provin din medii defavorizate social, economic şi cultural, care le sunt “neprielnice”.

“Noi ne punem şi o întrebare justificată. În Codul Penal se spune că relaţiile sexuale cu o minoră sunt pedepsite. Am avut cazuri în care aşa-zisul soţ, viitor soţ sau concubin după ce că a încălcat legea, mai vine şi face şi scandal în Maternitate şi de multe ori provoacă incidente neplăcute pentru personalul medical. De aceea eu trag un semnal de alarmă şi instituţiile abilitate aş vrea să cerceteze mai atent asemenea cazuri. Sigur că drepturile omului, ale pacientului sunt consemnate în legi, dar în acelaşi timp sunt consemnate şi drepturile copilului, iar aceste paciente sub vârsta de 16 ani fac parte din rândul copiilor. Măcar de i-ar întreba cineva pe cei care atentează la sănătatea unei fete mai mici de 16 ani”, a spus Irimie.

El a exemplificat cu situaţia unei tinere în vârstă de 15 ani, care a venit să nască la Maternitatea Suceava cel de-al doilea copil, fiind la a doua operaţie cezariană.

Medicul şef al Secţiei de Obstetrică-Ginecologie consideră că o vină pentru apariţia sarcinilor la o vârstă fragedă o au şi părinţii pacientelor, dar şi şcoala, subliniind că pentru evitarea unor astfel de situaţii este necesară o mai bună informare a tinerilor în ceea ce priveşte educaţia sexuală şi educaţia pentru sănătate.

“Faptul că nu există o educaţie serioasă în şcoală referitoare la ceea ce înseamnă educaţia sexuală şi pentru sănătate duce, din nefericire, la asemenea rezultate”, a spus medicul sucevean.

Irimie a arătat că deşi sunt mulţi care militează pentru creşterea natalităţii prin măsuri “populiste”, totuşi trebuie avut în vedere viitorul acestor copii şi viitorul “mamelor-copii” care cresc copii, în condiţiile în care orice părinte ştie cât de dificil este să creşti şi să educi un copil.

El a menţionat că o altă problemă cu care se confruntă personalul medical din Maternitate este cea privind acceptul aparţinătorilor sau părinţilor acestor fete în cazul oricăror manevre medicale precizând că sunt unele situaţii în care aceştia fie nu sunt de găsit, fie “nu-i interesează”.

Medicul sucevean a spus că unele dintre paciente nu respectă regulile spitalului, existând şi cazuri în care acestea părăsesc spitalul fără să anunţe, iar personalul medical este nevoit să anunţe la Poliţie pentru a le readuce în Maternitate.

Medicul şef al Secţiei de Obstetrică-Ginecologie din cadrul SJU Suceava a subliniat că introducerea, în anul 1999, a sistemului de rooming-in, a condus la o scădere a ratei abandonului nou-născuţilor în Maternitatea suceveană.

Potrivit prevederilor noului Cod Civil, respectiv ale articolului 272 privind vârsta matrimonială, căsătoria se poate încheia dacă viitorii soţi au împlinit vârsta de 18 ani, iar în cazul minorilor ce au împlinit vârsta de 16 ani,  pentru motive temeinice, aceştia se pot căsători cu îndeplinirea unor condiţii, respectiv să aibă un aviz medical, să aibă încuviinţarea părinţilor săi sau, după caz, a tutorelui, precum şi autorizarea instanţei de tutelă în a cărei circumscripţie aceştia îşi au domiciliul.

În articolul respectiv se prevede că “în cazul în care unul dintre părinţi refuză să încuviinţeze căsătoria, instanţa de tutelă hotărăşte şi asupra acestei divergenţe, având în vedere interesul superior al copilului”.

Purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Suceava, magistratul Cătălin Brânză, a declarat, marţi, că în cursul anului 2016 la această instanţă s-au înregistrat şapte dosare în care se solicita autorizarea căsătoriei pentru persoane care au împlinit vârsta de 16 ani, dintre acestea şase au fost admise şi una a fost anulată întrucât nu erau îndeplinite condiţiile de formă, iar în cursul anului 2017 s-a înregistrat o singură astfel de cerere, care e nesoluţionată.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de