Jandarmeria Suceava, la zi aniversara


Intră acum și în grupul de

În urma prelucrarii complexului fondului de date preluat de la Directia  Generala a Arhivelor Statului, s-au putut identifica structurile Jandarmeriei Române care au functionat pe teritoriul actualului judet Suceava. Existenta si evolutia acestor structuri a fost legata în perioada constructiei lor moderne, de doua sisteme diferite.

Partea de sud a tinutului Suceava, ramasa în Moldova din 1775, a fost influentata din punct de vedere legislativ de prevederile Regulamentului Organic, care a determinat înfiintarea în aceasta zona, în anul 1839, a unei companii de jandarmi, cu plutoane si sectii în localitatile Lespezi, Malini si Boroaia.

De asemenea, prin prelucrarea aceluiasi fond de date, se mai constata si functionarea unor subunitati ale jandarmeriei pe vechile structuri teritoriale de atunci, astfel:

– în fostul judet Radauti, în perioada 1850-1948 au functionat sectoare si sectii de jandarmi în localitatile Siret si Vicovul de Sus si posturi de jandarmi în 23 de comune;

– în vechiul judet Suceava, între anii 1851-1948 este atestata existenta Legiunii de Jandarmi Suceava cu sectoare de jandarmi în 3 localitati si posturi de jandarmi în 17 comune;

– în judetul Câmpulung, în perioada 1850-1948 functiona o legiune de jandarmi cu 4 sectoare si 28 de posturi.

În urma analizei datelor prezentate, este evident faptul ca structurile Jandarmeriei prezente pe teritoriul actualului judet Suceava formau o retea densa cu largi atributii, acoperind practic toate zonele locuite, înca din anul 1850, an al constituirii Jandarmeriei Române ca principala forta de ordine publica pe teritoriul românesc.

În anul 1949, prin înfiintarea militiei, formatiunile teritoriale ale Jandarmeriei au trecut la Directia Generala a Militiei, retragându-i-se astfel institutiei noastre atributiunile din mediul rural.

În anul 1979, în luna septembrie, se înfiinteaza în municipiul Suceava un pluton de securitate – militie, în subordinea Companiei de Securitate Iasi. Acesta functioneaza pâna în anul 1981, când în Suceava ia fiinta o companie de securitate – militie, avînd în componenta sa 4 plutoane, 2 în Suceava, 1 în Pascani si 1 în Botosani.

În anul 1984 aceasta companie care se subordona operativ Brigazii Bacau, trece în subordinea Unitatii Speciale de Securitate Falticeni si ramâne cu acest statut pâna în anul 1990, când devine detasament independent, aflat în subordinea Brigazii 16 Bacau.

La 25 septembrie 1998, odata cu intrarea în vigoare a Legii 116/1998, se înfiinteaza Comandamentul de Jandarmi Judetean, care are ca zona de responsabilitate întreg judetul Suceava, cu structuri teritoriale în localitatile: Suceava, Radauti, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc si Vatra Dornei.

În luna iulie a anului 2003, Comandamentul de Jandarmi Judetean Suceava îsi extinde structurile teritoriale ca urmare a largirii competentelor în domeniul ordinii publice, prin înfiintarea a 5 sectii de ordine publica în municipiile Suceava, Radauti, Falticeni, Vatra Dornei si orasul Gura Humorului si 7 posturi de ordine publica în localitatile Câmpulung Moldovenesc, Dolhasca, Solca, Brosteni, Vicovul de Sus, Cîrlibaba, Cornu Luncii.

În anul 2005, în luna mai, intra în vigoare actuala lege (550/2004) de organizare si functionare a Jandarmeriei Române prin care se schimba titulatura unitatii în Inspectoratul de Jandarmi Judetean Suceava si se delimiteaza competentele Jandarmeriei si a Politiei cu privire la mentinerea ordinii publice. Ca urmare a acestui fapt, activitatea sectiilor si posturilor înceteaza, cu exceptia posturilor din Vatra Dornei, Gura Humorului si Câmpulung Moldovenesc, principalele misiuni ale Jandarmeriei în acest domeniu de activitate fiind asigurarea si restabilirea ordinii publice si creste în acelasi timp rolul misiunilor de paza si protectie institutionala. Cu aceasta ocazie, pe lânga obiectivele existente, sunt luate în paza sediile instantelor judecatoresti din judet si este preluata de la politie misiunea de mentinere a ordinii interioare necesare desfasurarii normale a activitatii în sediile parchetelor si instantelor de judecata.

Prin intrarea în vigoare la 01.01.2007 a noului statut de organizare a inspectoratului, au fost înfiintate noi subunitati de jandarmi în zone de interes operativ din judet, respectiv sectii de jandarmi la Câmpulung Moldovenesc, Falticeni si Radauti, posturi montane de jandarmi la Cârlibaba, Brosteni si Vatra Moldovitei, precum si grupe de supraveghere si interventie la Dorna Candrenilor, Vicovu de Sus, Liteni si Dolhasca.


Intră acum și în grupul de