FOTBAL Liga Campionilor : Manchester si Barcelona, favorite la calificarea in semifinale


Intră acum și în grupul de

AS Roma – Manchester United  0 – 2

Dupa acel 1-7 de pe “Old Trafford”, cuvântul de ordine al lui AS Roma în partida cu Manchester United era „revansa”. Din nefericire pentru italieni, ambitia lor nu s-a vazut si în teren, ramânând doar pe plan declarativ. Aranjati foarte bine în teren de Sir Alex Ferguson, „diavolii rosii” au jucat fara menajamente si s-au impus cu 2-0 chiar în fieful romanilor, asigurându-si, în mare masura, calificarea în careul de asi a Ligii Campionilor.  
Roma a început partida exact ca o echipa fara capitan, lipsa lui Francesco Totti simtindu-se din plin în primele minute. Ascunzându-se în spatele unei aparari organizate, italienii nu au excelat în primul sfert de ora, oaspetii dominând din toate punctele de vedere. Patrice Evra a fost fara doar si poate omul începutului de meci, cursele si driblingurile francezului generând isterie în tribunele lui Stadio Olimpico.  
Tocmai din piciorul viitorului nostru adversar de la Europene a plecat si prima ocazie a partidei. În minutul 12, Evra a centrat perfect în careul advers, însa reluarea sud-coreeanului Park, titularizat surprinzator de Ferguson în dauna lui Giggs sau Tevez, a fost blocata de Panucci.

Portarul Van Der Sar a avut emotii în minutul 28, când singurul atacant trimis în teren de Luciano Spalletti, muntenegreanul Vucinic a prins un sut de zile mari, însa peste poarta englezilor.

Contrar cursului jocului, Manchester avea sa deschida scorul în minutul 39. Pâna atunci practic inexistent, starul Cristiano Ronaldo a primit o centrare buna de la Paul Scholes si a trimis puternic cu capul, din sapte metri, fara sperante pentru Doni. Era 1-0 si Roma avea sa reia atacurile. Pâna la pauza, gazdele au avut o noua ocazie mare de a marca, însa acelasi Vucinic, desi a trecut de Rio Ferdinand si de Carrick, nu l-a putut învinge pe Van Der Sar, trimitând pe lânga din unghi.

Repriza a doua avea sa înceapa la fel cum s-a terminat prima, cu AS Roma cautând egalarea. De partea cealalta, „diavolii” au raspuns prin Carrick, dar nici englezul nu a avut mai mult noroc, trimitând peste poarta lui Doni.

Soarta partidei si, cel mai probabil a calificarii, avea sa fie decisa în minutul 66, când oaspetii au marcat din nou, de aceasta data cu largul concurs al portarului Doni: Wes Brown trimite periculos un corner în careul advers, Park recentreaza si goalkeeper-ul Romei nu reuseste sa prinda mingea, permitându-i lui Wayne Rooney sa trimita în poarta din doar trei metri.  
Dupa cum era de asteptat, acest gol avea sa toarne plumb în ghetele gazdelor, finalul partidei apartinând în totalitate englezilor. Pentru AS Roma, semifinalele Ligii Campionilor reprezinta un vis practic imposibil de realizat, scorul final 0-2, neacordându-le nicio sansa în privinta returului de pe “Old Trafford”.  
AS Roma: Doni – Cassetti, Mexes, Panucci, Tonetto (Cicinho, 69) – De Rossi, Aquillani (Esposito, 76) – Taddei (Giuly, 59), Pizzaro, Mancini – Vucinic. Antrenor: Luciano Spalletti.

Manchester United: Van der Sar – Brown, Ferdinand, Vidic (OShea, 32), Evra – Carrick – Ronaldo, Anderson (Hargreaves, 56), Park – Scholes – Rooney (Tevez, 84). Antrenor: Alex Ferguson.

Schalke 04 – FC Barcelona 0 – 1

Sfertul de finala dintre Schalke 04 si Barcelona  a reprezentat un examen pentru ambele parti, gazdele ajungând pentru prima oara în istorie la acest nivel fotbalistic, iar oaspetii având nevoie disperata de un succes dupa evolutiile slabe din campionatul intern.  
Prima repriza a început într-un ritm bun, ambele formatii intrând în joc înca din primul minut. Nemtii au afisat un „unsprezece” extrem de tacticizat, elevii lui Mirko Slomka pozitionându-se exemplar pe teren pentru a putea face fata ofensivei catalane, care venise sa stearga prestatiile dezamagitoare din Primera Division si Cupa Spaniei.

Schalke a presat înca de la debut, sustinuta de publicul fantastic si a reusit sa se apropie de poarta lui Valdes în minutul 2, dar Kurany nu a putut profita de greseala lui Milito. Rafinha si Asamoah au fortat mult pe poarta dreapta, aventurându-se în atac si lasând loc Barcelonei pentru a profita de arma preferata – contraatacul. Exact asa au deschis scorul elevii lui Frank Rijkaard, la o actiune începuta în propria jumatate si încheiata în careul advers. Henry a ajuns fata în fata cu portarul Neuer, a sutat, iar mingea i-a revenit atacantului francez care a pasat excelent în dreapta, acolo unde Bojan a îndeplinit formalitatea din minutul 12.

Dupa înscrierea golului, catalanii au redus turatia motoarelor, iar nemtii au presat din ce în ce mai mult, în conditiile în care nu reusisera pâna atunci sa puna mari probleme Barcelonei. Westermann, Pander si Kuranyi au încercat în zadar sa modifice scorul de pe tabela, caci tactica ofensiva a lui Mirko Slomka nu a dat roade în fata mult mai experimentatilor spanioli. Pâna la finalul primei parti, jocul a suferit la capitolul finalizare, cele doua echipe anulându-se reciproc într-un joc de uzura, deloc spectaculos.

Dupa iesirea de la cabine, nemtii au pasit pe teren mai hotarâti ca niciodata, încercând sa schimbe evolutia jocului. Pressing-ul lor a dat în cele din urma roade, catalanii fiind nevoiti sa cedeze, putin câte putin, terenul gazdelor. Pander a dat primul semn al revenirii, prin sutul sau din minutul 47, dar Valdes a fost norocos, la respingerea sa neaflându-se un adversar care sa reia balonul în poarta. Actiunile ulterioare s-au dovedit a fi extrem de încâlcite, fapt valabil pentru ambele echipe, jocul fiind departe de nivelul Ligii Campionilor.

Nemtii puteau da lovitura pe final, dar Altintop a fost artizanul unei ratari monumentale în minutul 70, atunci când a trimis balonul pe lânga poarta de la 6 metri, exasperându-i pe suporterii gazdelor. Opt minute mai târziu, Larsen si-a batut si el joc de o mare ocazie, lovitura sa de cap de la 10 metri trecând pe lânga poarta lui Valdes.

Finalul a fost parca rupt din realitate, jocul ambelor parti semanând mai degraba cu un antrenament, iar fluierul arbitrului central nu a facut altceva decât sa puna capat unui fotbal de-a dreptul plictisitor. Barcelona a plecat acasa cu un avantaj de 1-0, dar a dezamagit crunt prin prestatiile sale de pe tarâm german.  
Schalke 04: Neuer – Rafinha , Bordon, Krstajici, Westermann – Ernst, Kobiashvili – Asamoah, Altintop, Pander – Kuranyi. Antrenor: Mirko Slomka.

Barcelona: Valdes – Zambrotta, Puyol, Milito, Abidal – Xavi, Toure, Iniesta – Bojan, Eto’o, Henry. Antrenor: Frank Rijkaard.


Intră acum și în grupul de