Schimbarea modului de salarizare a medicilor, echivalent cu a ” deschide cutia Pandorei”


Intră acum și în grupul de

Ordonanta 17/2008, privind noul mod de salarizare a medicilor, ce va fi pusa în aplicare din aceasta luna, a fost criticata luni, în cadrul unei conferinte de presa, de catre presedintele Colegiului Judetean al Medicilor, dr. Cristian Irimie. Acesta a precizat ca schimbarea sistemului de salarizare dupa performanta, îi lasa pe subalterni la mâna sefilor de sectii, lucru care ar “deschide cutia Pandorei”.

Seful CJM Suceava a tinut sa precizeze ca nu exista criterii dupa care sa fie clasificata performanta medicilor si a apreciat ca majorarea salariului unuia dintre colegi ar însemna automat diminuarea altuia, în conditiile în care bugetul este fix si trebuie mentinuta încadrarea în bugetul de venituri si cheltuieli. „Sa pui un sef de sectie sa împarta banii este un abuz, se deschide cutia Pandorei. De aici vor începe problemele în relatiile dintre medici, acele mâncatorii, pile, pâra, turnatorii”, a afirmat Cristian Irimie.  

Presedintele CJM Suceava îl acuza pe ministrul Sanatatii de dezinformarea opiniei publice, în conditiile în care a anuntat ca salariile medicilor vor fi dublate si ca acestea pot fi majorate cu pâna la suta la suta în cazul în care spitalul sau sectia dispune de venituri proprii, altele decât cele care provin din contractul încheiat cu Casa de Asigurari de Sanatate. Acesta a explicat ca, de la 1 aprilie 2008, salariul brut al unui medic primar este cuprins între 1.500 si 2.094 lei, urmând ca de la 1 octombrie 2008 acesta sa fie cuprins între 1.575 si 2.199 lei, însa sumele pe care le încaseaza medicii la aceasta ora se încadreaza deja în aceste limite.

„Salariul meu de medic primar este acum de 1.661 lei. Acest lucru înseamna ca ministrul dezinformeaza opinia publica, anuntând o dublare a salariilor medicilor care de fapt nu este reala. Pe de alta parte, posibilitatea de a face venituri proprii într-un spital de urgenta se limiteaza la prestatii cu plata pentru neasigurati sau la cerere, ori asigurarea de conditii hoteliere de lux, ceea ce se întâmpla în putine cazuri. Ca atare, veniturile proprii nu sunt prea mari si atunci de ce sa amagim iar oamenii ca medicii primesc mai multi bani”, a precizat Cristian Irimie. 


Intră acum și în grupul de