Zilele USV 2017 au debutat, luni, cu numeroase lansări de carte ştiinţifică, studii, manuale şi traduceri, dar şi cu vernisarea expoziţiei “Descoperirea Universului”


Intră acum și în grupul de

Manifestările din cadrul Zilelor Universităţii “Ştefan cel Mare”, organizate cu prilejul împlinirii a 54 de ani de învăţământ superior în Suceava, au debutat, luni, cu numeroase lansări de carte ştiinţifică, manuale, studii şi traduceri şi cu vernisarea expoziţiei “Descoperirea Universului”.

Directorul Bibliotecii Universităţii, prof.univ.dr. Sanda Maria Ardeleanu, a declarat, luni, pentru NewsBucovina că, împreună cu colectivul Bibliotecii Universităţii, a pregătit cu prilejul Zilelor Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava un program foarte variat, ce include pe parcursul a două zile 12 lansări de carte , semnate de cadre didactice universitare sucevene, dar şi vernisarea expoziţiei “Descoperirea Universului”, realizată cu sprijinul Delegaţiei Valonia-Bruxelles Bucureşti, în colaborare cu Observatorul Astronomic şi Planetariul USV.

Ardeleanu a spus că, în cursul dimineţii de marţi, după şedinţa festivă de deschidere dedicată Zilei Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava, sărbătorită pe 7 martie, va avea loc vernisajul expoziţiei “Carte şi Arte la USV”, cu autori şi artişti din USV.

“Astăzi, au început la Suceava Zilele Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava. 54 de ani împlinim şi suntem mândri de această vârstă a tinereţii pentru mediul universitar şi a   maturităţii, în acelaşi timp, pentru învăţământul superior din Suceava. Este o vârstă care ne face să gândim foarte frumos, de acum înainte, la ceea ce va fi Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava, pentru că în aceşti 54 de ani s-au pus bazele învăţământului superior. Aşa se construieşte o universitate adevărată, o universitate trainică, de renume. Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava este de acum o universitate recunoscută în foarte multe domenii, în topul cercetării universitare, al formării de specialişti, este o universitate internaţionalizată- unul dintre dezideratele învăţământului superior din România- iată, l-am atins de mulţi ani. Avem foarte multe lucruri de spus astăzi şi le vom spune şi pe parcursul următoarelor patru zile, deoarece Ziua Universităţii, care este de fapt pe 7 martie, va fi sărbătorită pe parcursul a patru zile, cu manifestări de dimineaţă, până seara, şi invităm publicul sucevean la toate aceste manifestări”, a spus prof.univ.dr. Sanda Maria Ardeleanu.

Ea a spus că iniţiativa vernisării la Suceava a expoziţiei Descoperirea Universului, realizată cu sprijinul Delegaţiei Valonia-Bruxelles, a aparţinut colectivului Bibliotecii Universităţii, iar expoziţia a fost pregătită în universitate timp de cinci luni.

“Vor fi patru zile pline, amintesc de spectacolele studenţeşti, de decernarea unui titlu Doctor Honoris Causa, de multe evenimente care se întâmplă, de obicei, la aceste zile. Vreau să ne reîndrăgostim de Universitatea noastră, vreau să ne reamintim de ceea ce suntem fiecare dintre noi. Îmi place să mă gândesc că, aici, la Bibliotecă, vom oferi celor care vor veni la acţiunile noastre posibilitatea de a reflecta la ceea ce au făcut până acum şi la ceea ce mai vor să facă, în continuare, în sensul dezvoltării învăţământului superior sucevean”, a mai spus Ardeleanu.

Seria lansărilor de carte la USV a fost deschisă de prorectorul Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava, prof.univ.dr. Mircea A.Diaconu, cu “Biblioteca română de poezie postbelică”, tipărită la Editura Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava, manifestare organizată la Biblioteca Universităţii.

Cartea semnată de Mircea A.Diaconu cuprinde, aşa cum a declarat, luni, autorul, la lansarea cărţii “Biblioteca română de poezie postbelică”, studii, eseuri, cronici şi texte despre poezie, ce au fost publicate în reviste sau suplimente de cultură româneşti, pe parcursul a 15-20 de ani.

Prof.univ.dr. Mircea A. Diaconu a spus că volumul este “o antologie de texte critice, organizată alfabetic”, textele sale referindu-se la câteva zeci de volume de poezie şi autori.

El a subliniat că “Biblioteca română de poezie postbelică” reprezintă despărţirea sa de critica de poezie, despărţirea sa de critica de „întâmpinare”.

“De vreo doi ani, nu mai fac critică de întâmpinare, deşi am citit nişte cărţi care m-au fermecat, unele m-au tulburat, altădată aş fi scris despre ele, mi-am propus să nu mai scriu şi să vă spun şi de ce: nu mai fac critică de întâmpinare şi atunci am zis de ce să nu adun tot ce am scris eu despre poezie, lucruri care au apărut fie în alte volume, fie sunt inedite, fie au apărut în presă, într-un volum”, a explicat Diaconu adăugând că această carte este o “antologie de texte critice despre poeţi, despre volume de poezie”.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de