Ministerul Sănătăţii a repartizat DSP Suceava fondurile necesare derulării programelor naţionale de sănătate publică în 2017


Intră acum și în grupul de

Direcţia de Sănătate Publică Suceava a primit de la Ministerul Sănătăţii repartiţia bugetului pentru derularea programelor naţionale de sănătate publică, iar instituţia a încheiat contracte cu spitalele din judeţ pentru alocarea sumelor necesare în cadrul acestor programe.

Directorul adjunct al DSP Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat, luni, că deşi nu a fost încă aprobată noua legislaţie referitoare la derularea programelor de sănătate publică, ce ar urma să apară până pe 1 aprilie 2017,  Ministerul Sănătăţii a repartizat DSP bugetul pentru programele naţionale care s-au derulat în anul 2016.

Zorescu a spus că pentru Programul naţional de vaccinări au fost alocate în 2017 fonduri  de 494 000 de lei, cea mai mare parte a acestei sume urmând să fie repartizată medicilor de familie din judeţ care efectuează imunizările cuprinse în planul naţional de vaccinări.

Medicul epidemiolog sucevean a mai spus că bugetul pentru acest program este aproape similar cu cel din anul trecut, când au fost alocaţi 495 000 de lei.

Ea a precizat că pentru Programul naţional de supraveghere şi control al bolilor transmisibile au fost alocaţi în acest an 50 000 de lei, sumă ce permite efectuarea diagnosticării bolilor transmisibile prioritare precum hepatita, HIV-SIDA, scarlatina, rujeola sau bolile diareice acute, dar şi pentru intervenţiile de specialitate în eventualitatea apariţiei unor focare de boli transmisibile.

“Comparativ cu anul 2016, când pentru acest program s-au alocat 230 000 de lei, în anul 2017 suma este mai mică, însă instituţia dispune de stocuri mari de dezinfectanţi şi reactivi, în valoare de aproximativ 60 000 de lei, care pot fi folosite atunci când situaţia o impune. Totodată, e posibil ca bugetul alocat acestui program să fie suplimentat la o viitoare rectificare bugetară”, a explicat Zorescu.

Peste 5,7 milioane de lei au fost alocate pentru Programul naţional de prevenire şi control al infecţiei HIV-SIDA

Directorul adjunct al DSP Suceava a menţionat că pentru Programul naţional de prevenire şi control al infecţiei HIV-SIDA a fost alocată suma de 5 706 000 de lei, fonduri ce asigură tratamentul celor aproximativ 200 de pacienţi din judeţul Suceava care se află în evidenţe, finanţarea în acest an fiind de aproximativ 89 la sută din bugetul alocat în anul 2016.

Zorescu a arătat că finanţarea este asigurată pentru 11 luni, iar completarea ar putea fi realizată printr-o rectificare bugetară.

Medicul epidemiolog sucevean a spus că, în medie, cheltuielile lunare pentru tratamentul pacienţilor seropozitivi din judeţul Suceava este de 500 000 de lei.

Pentru Programul naţional de control al Tuberculozei au fost alocate fonduri de 169 000 de lei, bugetul fiind mai mic faţă de anul precedent, când s-au repartizat 487 000 de lei.

Zorescu a precizat că, la sfârşitul anului 2016,  se aflau în evidenţe 293 de adulţi şi 21 de copii diagnosticaţi cu această boală, în cursul anului precedent fiind înregistrate 306 cazuri noi de TBC.

Alţi 96 000 de lei au fost repartizaţi pentru derularea în anul 2017 a programului naţional de screening al cancerului de col uterin, faţă de 120 000 de lei alocaţi în 2016, iar această sumă permite desfăşurarea în bune condiţii a activităţii programului de depistare precoce a maladiei, medicii din familie suceveni fiind invitaţi de DSP Suceava să se înscrie pentru participarea activă în cadrul acestui program.

Directorul adjunct al DSP Suceava a spus că pentru programul de evaluare a factorilor de risc din mediul de viaţă şi de muncă, program specific DSP, au fost alocate fonduri de 20 000 de lei, iar pentru componenta de achiziţie de lapte praf din cadrul  Programul naţional de sănătate a femeii şi copilului au fost repartizaţi 204 000 de lei, faţă de 382 000 de lei în anul 2016.

“Aşteptăm ca Ministerul Sănătăţii să încheie acordul cadru pentru furnizarea acestui produs, iar la sfârşitul lunii aprilie să putem achiziţiona prima cantitate de lapte praf”, a mai spus Zorescu.

Medicul sucevean a subliniat că pentru Programul naţional de sănătate a femeii şi copilului au mai fost alocate 130 000 de lei pentru achiziţia de imunoglobuline anti RH, care vor fi administrate gratuit gravidelor cu RH negativ, conform indicaţiilor medicilor de specialitate.

Pentru Programul naţional de transplant organe şi ţesuturi a fost alocată, deocamdată, suma de 40 000 de lei pentru achitarea datoriilor restante de la sfârşitul anului trecut, în cursul anului 2016 fiind repartizate fonduri de peste 200 000 de lei pentru derularea acestui program.

“DSP Suceava a încheiat cu spitalele din judeţ contracte prin care se repartizează sumele necesare derulării acestor programe”, a mai spus Zorescu.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de