Perspectiva de creștere a angajărilor în regiunea Nord-Est este de maxim 3 la sută în 2017 față de o medie națională de 25 la sută. Guvernul solicitat să prezinte programe de stimulare a angajărilor în zone slab dezvoltate


Intră acum și în grupul de

Perspectiva de creștere a angajărilor în regiunea Nord Est este de maxim trei la sută în timp ce la nivel național media este de 25 la sută, situație care l-a determinat pe deputatul PNL de Suceava, Ioan Bălan, să solicite ministrului Muncii, Lia-Olguţa Vasilescu  și ministrului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Alexandru Petrescu, să prezinte programul prin care Guvernul va putea stimula angajările în zona Nord Est.

Deputatul Ioan Bălan a adresat, luni, în Parlament, o întrebare celor doi miniștri, arătând că este de largă notorietate faptul că în România există cea mai săracă regiune din Uniunea Europeană – Regiunea de Nord-Est – ale cărei perspective de dezvoltare nu s-au schimbat substanţial în ultimii ani, chiar dacă toţi indicatorii arată că această zonă ar trebui să beneficieze de o atenţie sporită din partea Guvemului.

„Recent, un studiu foarte bine documentat științific, realizat de ManpowerGroup asupra perspectivelor de ocupare pe piaţa muncii relevă lucruri extrem de îmbucurătoare la nivel naţional și în același timp, date extrem de îngrijorătoare pentru Regiunea de Nord-Est. Când mă refer la aspectele pozitive am în vedere concluziile la nivel naţional care spun că pentru intervalul aprilie – iunie 2017 32% dintre angajatori anticipează o creștere a numărului total de angajați din, 7% prognozează o scădere și 60% nu prevăd nicio schimbare, ceea ce rezultă într-o Previziune Netă de Angajare de +25%”, arată deputatul.

El menționează că faţă de aceste așteptări naţionale optimiste, la polul opus se află Regiunea de Nord-Est cu o perspectivă de creștere a angajărilor de cel mult 3%, regiune situată pe o tendinţă de scădere de la o luna la alt și în problema locurilor de muncă nou create.

„ Acest lucru reflectă cât se poate de clar faptul că, în ciuda creșterii economice la nivel naţional, decalajele de dezvoltare între regiunile României se adâncesc, iar în regiunile slab dezvoltate continuă să se accentueze coeficientul de sărăcie absolută”, mai arată Ioan Bălan.

 

Deputatul consideră că situația este extrem de gravă și cere celor doi miniștri să prezinte pârghiile de politică publică pe care anticipează să le utilizaţi în scopul stimulară agenţilor economici să-și orienteze planurile investiţionale și către Regiunea de Nord-Est, având că efect creșterea numărului de locuri de muncă pe timp nedeterminat.

El mai cere programe guvernamentale pentru stimularea repatrierea tinerilor plecați la muncă în străinătate în condițiile în care migraţia forței de muncă reprezentată în special de tineri a redus presiunea socială în această regiune și cum încearcă Guvernul să promoveze o nouă schemă de sprijin pentru antreprenori, de tipul ajutor diaspora start-up, țintită spre cele mai slab dezvoltate regiuni.

„Precizez faptul că în anul 2016, la nivelul judeţului Suceava sute de tineri s-au arătat extrem de interesaţi de existența unui program care să sprijine activ antreprenoriatul, considerând că acesta ar fi un argument solid care i-ar determina să se întoarcă acasă, în România, și să genereze ei înșiși locuri de muncă în localităţile în care s-au născut”, mai arată Bălan.


Intră acum și în grupul de