Emil Ursu: Festivalul Ștefanian este o obligație în contextul geopolitic actual, după declarațiile lui Dodon și Putin. La Suceava va fi adus un tun capturat de Ștefan cel Mare


Intră acum și în grupul de

Festivalul Ștefanian care se va desfășura pentru prima dată în acest an este o obligație în actualul context geopolitic, a declarat, joi, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu.

„Programul Ștefanian, în actualul context geopolitic cred că este o obligație”, a spus Ursu care a făcut referire la ultimele declarații ale vecinilor din est, din Republica Moldova, repectiv ale președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, dar și ale președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin.

”Nu întâmplător, unul dintre momente va fi în 15 august, deschiderea unei expoziții mari, naționale, care ulterior va fi intinerată în România legată de epoca Ștefan cel Mare”, a spus Ursu.

El a menționat că această expoziție este organizată de Muzeul Bucovinei împreună cu Muzeul Național de Istorie al României.

”Este o obligație să facem această expoziție în contextul geopolitic actual”, a spus Ursu.

El a menționat că elementul cel mai important al zonei noastre este Ștefan cel Mare, fiind un reper.

Ursu a arătat că întrebând locuitori din sate înființate încă din perioada domniei lui Alexandru cel Bun, aceștia susțin că satul lor e înființat de Ștefan cel Mare și pare că până la Ștefan cel Mare aici a fost un vid.

„Este cea mai importantă personalitate a noastră. În județul Suceava se păstrează cele mai importante ctitorii”, a mai declarat Ursu.

El a menționat că acest festival se desfășoară între două pelerinaje și își propune să aducă la un loc evenimente care se petrec nu numai în județul Suceava, dar și pe teritoriul județelor Moldovei, în Republica Moldova, dar și în Ucraina.

Emil Ursu a mai spus că este posibil ca în expoziția care va fi organizată să fie adus din Republica Moldova un tun capturat de Ștefan cel Mare la Codrii Cosminului și care se păstrează în original.

Directorul Muzeului Bucovinei a mai arătat că vor fi organizate mai multe evenimente atât de muzee din mai multe județe ale țării, dar și comemorări religioase.

El a spus că la Alba Iulia va fi oficiat un Te Deum ecumenic în memoria lui Ștefan cel Mare la care vor participa reprezentanți ai creștinilor ortodocși, catolici și reformați.

Organizarea Festivalului Ștefanian care să evoce domnitorul Moldovei a fost inițiat de președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, care a anunțat, anul trecut, la Putna, că în 2017 va fi organizată prima ediție a acestei manifestări. (N.B.)


Intră acum și în grupul de