Percheziții DIICOT Suceava în cazul administrării unor substanțe din categoria stupefiantelor unor copii de 4 și 15 ani


Intră acum și în grupul de

Procurori ai  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Suceava  împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava  efectuează, luni, trei percheziții dintre care două domiciliare şi una la sediul unei instituţii publice, într-o cauză în care  s-a dispus începerea urmăririi penale in rem sub pentru administrare de droguri de mare risc unei persoane, în afara condiţiilor legale.

Potrivit DIICOT, în data de 14 martie, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului a Județului Suceava, a formulat către DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava, o sesizarea cu privire la suspiciunea că unor doi minori, în vîrstă de 4 şi respectiv 15 ani,  le-au fost administrate substanțe din categoria stupefiantelor de către o persoană care a avut acces direct, prin prisma atribuțiunilor de serviciu, la rețete medicale prin care se prescriu droguri în scop terapeutic și că și-ar fi administrat sustanțe stupefiante sau psihotrope, în lipsa unor recomandări medicale.

Prin ordonanțele din data de 18 martie procurorii DIICOT-Serviciul Teritorial Suceava au dispus prelevarea de probe biologice de la cei doi minori iar în urma analizei probelor de urină prin teste immunoassay,  s-a evidențiat un rezultat pozitiv pentru opiacee și benzodiazepine.

„Un rezultat pozitiv pentru  benzodiazepine presupune prezența unuia sau mai multor substanțe cum ar fi: Oxazepam, Alprazolam, Diazepam, Bromazepam, Clonazepam, Nitrazepam, Clorazepate etc. În cazul opiaceelor, rezultatul presupune prezența uneia sau  mai multor substanțe din această clasă: morfină, codeină, ethyl morfina, hydrocodone, hydromorphone, norcodeina, oxycodone, 6-monoactehyl-morphine, etc”, arată DIICOT.

La sediul DIICOT – ST Suceava urmează să fie aduse, în vederea audierii, patru persoane.

În acest caz suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Nicoleta Daneliuc, a declarat, în 17 martie, pentru NewsBucovina că instituţia a primit în data de 7 martie 2017 o sesizare anonimă privind situaţia a doi copii minori, asupra cărora „plana suspiciunea de administrare de diverse substanţe”.

Daneliuc a spus că specialişti ai Serviciului Urgenţe din cadrul DGASPC Suceava au luat legătura cu părinții celor doi minori, care “au înțeles faptul că este necesară colaborarea în acest caz”,  iar aceștia s-au prezentat cu copiii la Spitalul Județean Suceava în vederea efectuării analizelor.

“Având în vedere rezultatele toxicologice preliminare ale analizei la urină, am investit Instanța Judecătorească Suceava în vederea soluționării cauzei, în temeiul documentelor în a căror posesie am intrat până în acest moment. În funcție de hotărârea Instanței, vom dispune măsurile care se impun pe cale de consecință”, a spus Daneliuc.

Ea a precizat că documentele au fost înaintate și către organele de anchetă competente, respectiv DIICOT.

“Am luat legătura cu școala unde învață copiii, primind confirmarea faptului că aceștia începuseră să aibă absențe școlare și prezentau o stare de oboseală. Deasemenea, cu acordul părinților, copiii au fost cuprinși într-un program de consiliere și sperăm  în colaborarea deplină a părinților pe parcursul acestui program”, a precizat purtătorul de cuvânt al DGASPC Suceava. (N.B.)


Intră acum și în grupul de