In anul scolar viitor, manualele gratuite vor fi insuficiente


Intră acum și în grupul de

Retiparirea manualelor obligatorii a fost plasata la ISJ. Conform unei adrese trimise pe 23 aprilie la ISJ, MECT precizeaza ca pentru retiparirea unor manuale care se acorda gratuit elevilor, inspectoratele scolare judetene vor trebui, de anul acesta, sa încheie direct contracte cu editurile.

În nota se precizeaza ca aceasta masura a fost luata dupa ce s-a facut un calcul asupra a ce s-a cheltuit anul trecut, pe baza actelor de achizitie, constatându-se ca sumele platite depasesc cu mult bugetul alocat initial de minister.

Inspectorul general al ISJ Suceava, Petru Carcalete, a declarat marti, în cadrul unei conferinte de presa, ca Suceava are pentru retiparirea manualelor obligatorii un buget de 90.100 lei, pe care-l considera “total insuficient”. Asta la prima vedere, fara sa faca un calcul privind necesarul la nivelul judetului, tinând cont de pretul mediu si rata inflatiei, urmând ca pâna pe 12 mai sa se stabileasca un necesar de manuale în functie de cerintele scolilor. „Acest transfer catre ISJ se încadreaza în descentralizarea pe care o dorim cu totii, dar constat ca ceea ce nu sunt în stare ei sa faca, ne dau noua. Pâna anul trecut, MECT încheia contracte si facea si platile, iar noi primeam manualele prin depozitul de carte al ISJ.

Acum urmeaza sa ne descurcam cu fondul pe care-l avem. Va fi foarte greu sa ne descurcam si sa încheiem acest contract. Este clar ca manualele gratuite pentru clasele obligatorii nu vor fi asigurate în totalitate, ci partial”, a declarat Petru Carcalete. Potrivit acestuia, anual se retiparesc 10% din manualele existente în învatamântul obligatoriu, anul trecut fiind fonduri suficiente pentru asigurarea în totalitate a manualelor gratuite.   Seful ISJ a mai spus ca, în schimb, nu s-au tiparit toate titlurile de manuale de catre unele edituri, unele neajungând în scoli din cauza “neseriozitatii” acestora. 


Intră acum și în grupul de