Flutur: Voi fi liantul cluster-ului de industrie alimentară Suceava-Botoșani ca să-l pornesc, după care voi face pasul înapoi. El a amintit că la fel a început și Asociația Produs în Bucovina


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat în cadrul emisiunii Exclusiv 90 de minute de la Bucovina TV că vrea să fie liantul cluster-ului inovativ de bioeconomie Suceava-Botoșani astefl încât acesta să pornească, iar apoi va face pasul înapoi.

„Întotdeauna, începutul trebuie să fie făcut de cineva. După revoluție a apărut un egoism: eu am nevoie de taraba ta, tu de-a ta. Când i-am unit eu în Asociația Produs în Bucovina ce aveam? 80 de tarabe care concurau și le era ciudă unora de alții. Am zis să facem brandul Produs în Bucovina să vindeți produse tradiționale toți și să o duceți bine. A fost o încercare, eu nu am spus că a fost foarte bună, dar a fost o poveste de succes care în clusterul care îl fac acum vreau să o dezvoltăm mult mai mult”, a spus Flutur.

El a spus că acesta este motivul pentru care se încăpățânează să realizeze acest cluster pentru că aceștia au nevoie de un liant.

„Nu e nevoie să fie Consiliul Județean, poate fi Universitatea, poate fi Camera de Comerț și Industrie”, a spus Flutur care a menționat că CJ Suceava pune la dispoziție terenul, 12 hectare la Aeroport .

El consideră că acest cluster de industrie alimentară este foarte important și va genera dezvoltare și noi locuri de muncă.

„Eu vreau să fiu liantul, să-l pornesc după care fac eu pasul înapoi ca să meargă ei singuri în picioare. Vreau ca cineva să-i pornească să arătăm că se poate”, a spus Flutur.

Un cluster este concentrarea într-o zonă a mai multor companii cu activităţi interconectate de la producători, furnizori, institute de cercetare, iar scopul realizării acestuia este creşterea productivităţii şi competitivităţii firmelor implicate.

Reprezentanții Cluster-ului Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava-Botoșani i-au prezentat, miercuri, președintelui Klaus Iohannis, propunerile de dezvoltare a zonei, în cadrul unei întâlniri avute la Aeroportul Internațional „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Președintele cluster-ului, prof. univ. dr. Mihai Dimian, a prezentat în cadrul întâlnirii o abordare integrată de dezvoltare a sectorului bioeconomic din zona Suceava-Botoșani, pornind de la potențialul de dezvoltare al zonei și exemplele de succes înregistrate de companiile din cadrul clusterului și s-au analizat trei clust-ere de profil din Polonia, Franța și Germania a căror experiență a fost folosită în elaborarea portofoliului de proiecte public-private ale asociației nou înființate.

În cadrul întâlnirii, Gheorghe Flutur a a prezentat o propunere de dezvoltare a Parcului industrial de bioeconomie și a evidențiat dificultățile cu care se confruntă administrația publică locală și IMM-urile din zonă în ceea ce privește accesarea și derularea fondurilor europene în timp ce reprezentantul asociațiilor crescătorilor de animale din Suceava, Mihai Voloșeniuc, a prezentat rolul integrator pe care un centru regional de organizare a licitațiilor pentru animale, cu spații de prezentare, adăpost și carantină l-ar avea pentru dezvoltarea fermelor de animale din zonă și pentru asigurarea unui flux constant de materie primă procesatorilor din cluster.

Rectorul USV, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa a prezentat planul de dezvoltare al unui Centru de transfer tehnologic și de siguranță alimentară, care a fost depus într-o primă fază a competiției lansate în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020.

Membri ai cluster-ului au evidențiat rolul cluster-ului în asigurarea unui lanț integrat de industrie alimentară și în sprijinirea creșterii competitivității internaționale a companiilor românești din zona Suceava – Botoșani.

Președintele Klaus Iohannis a apreciat că prin astfel de inițiative se poate spera ca dezvoltarea spațiului rural să devină reală și durabilă, iar România poate deveni numărul 1 în Uniunea Europeană în privința agriculturii ecologice.

Clusterul Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava-Botoşani a fost înființat la finalul anului trecut și reunește agenți economici din domeniul bioeconomiei (S.C. ALESSIA STAR S.R.L., S.C. BERMAS S.A., S.C. BETTY ICE S.R.L., S.C. BUCOVINA S.A., S.C. CHITRIUC A&A IMPEX S.R.L., COOPERATIVA AGRICOLĂ TIMINEANCA, S.C. DAMPF PROD S.R.L., S.C. KILLER S.R.L, S.C. FACOS S.A., S.C. LAKTOTRIO 2001 PROD S.R.L., S.C. MARTISORUL COM S.R.L., S.C. MARUL ARGINTIU S.R.L. și S.C. DOLY-COM DISTRIBUȚIE S.R.L.), Camerele de Comerț și Industrie ale Județelor Suceava și Botoșani, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Primăria municipiului Suceava, Primăria municipiului Botoșani și Consiliul Județean Suceava.(N.B.)

 


Intră acum și în grupul de