Flutur, confirmat de președintele Ucrainei. Petro Poroșenko, anunță că va discuta cu Iohannis la Cernăuți despre situația punctelor de trecere a frontierei în contextul liberalizării regimului de vize pentru ucraineni


Intră acum și în grupul de

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko intenționează să aibă o întâlnire cu președintele României, Klaus Iohannis, în regiunea Cernăuți, în două-trei luni, a anunțat Kyiv Post.

“Am avut o conversație telefonică cu Klaus Iohannis, președintele României, și am sugerat ca în loc să ne întâlnim la Kiev să se ne întâlnim la graniță.(… ) Am căzut de acord ca acestă întâlnire să fie în două-trei luni”, a declarat Poroșenko, miercuri, la Lutsk, la o întâlnire cu Administrația de Stat din Regiunea Volyn pe problematica ridicării regimului de vize pentru cetățenii ucraineni care vor să intre în țările Uniunii Europene.

Sursa citată arată că președintele ucrainean a spus că întâlnirea ar urma să fie organizate în apropierea graniței ucraineano-române, în regiunea Cernăuți.

Potrivit lui Poroșenko, în timpul întâlnirii se va discuta despre cooperarea în zona de frontieră și în special despre problematica funcționării punctelor de trecere a frontierei dintre cele două țări.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, miercuri, că ședința comună între Consiliul Regional Cernăuți și Consiliul Județean Suceava care urmează să fie organizată la Cernăuți să aibă ca invitați de onoare președinții României și Ucrainei, respectiv Klaus Iohannis și Petro Poroşenko.

Flutur a spus, într-o conferință de presă, că a discutat, marți,  cu reprezentanții regiunii Cernăuți despre viitoare ședință comună de lucru la Cernăuți.

 „Voi adresa președintelui României o invitație pentru a participa la această ședință comună. Cred că avem multe lucruri de spus, de arătat. E un parteneriat  care este de mult timp între Suceava și Cernăuți”, a spus Flutur.

El consideră că ar fi o onoare ca ședința să aibă invitați pe cei doi președinți.

 „Am fi onorați, și cei de la Cernăuți sunt de acord, ca această ședință comună să aibă ca invitați de onoare cei doi președinți, ai României și Ucrainei”, a spus Flutur.

El a spus că urmează să se stabilească dacă acest lucru este posibil.

 „Vom vedea acest lucru. Eu voi face demersurile necesare”, a spus Flutur.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a mai spus că după liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii ucraineni Vama Siret nu va face față traficului de autovehicule și persoane și că se impune deschiderea celorlalte patru puncte de trecere a frontierei închise în anul 2010 pentru modernizare și care nu au mai fost deschise din cauză că partea ucraineană nu a realizat lucrările necesare.

„Am insistat foarte mult pe punctul de trecere a frontierei de la Krasnoilsk (Crasna) pentru că este un blocaj și s-a cerut o prelungire de termen. Noi, dacă ni se dă OK, putem deschide în două ore vama din partea noastră de la Vicovu de Sus”, a spus Flutur care a menționat că din datele pe care le are lucrările pe partea ucraineană sunt realizate în proporție de 75 la sută.

El a arătat că va fi o presiune mare pe Vama Siret când se va liberaliza regimul de vize pentru Ucraina.

 „Am discutat aceste aspecte pentru că simt că este o presiune atunci când se vor ridica vizele cetățenilor ucraineni și că nu vom face față traficului prin Vama Siret”, a spus Flutur.

Punctul de trecere a frontierei Vicovu de Sus-Crasna, închis din 2010, a fost modernizat pentru trafic internațional rutier, alături de alte patru puncte, de la Ulma, Izvoarele Sucevei, Climăuți și Racovăț.

Lucrările de modernizare a celor cinci puncte de la frontiera cu Ucraina au fost încheiate de partea română în 2012, însă acestea nu sunt funcţionale în condiţiile în care autoritățile ucrainene nu au realizat lucrări de modernizare.(N.B.)


Intră acum și în grupul de