FOTBAL : EURO.FLASH : Olandezii sunt gladiatori


Intră acum și în grupul de

Înainte de Euro, celebrul fotograf batav Erwin Olaf i-a surprins pe jucatorii lui Van Basten în ipostaze de lupta. Olandezii ar face orice pentru a supravietui în „grupa mortii” la Euro 2008. Ca sa-i motiveze pe jucatorii lui Marco van Basten, cotidianul Algemeen Dagblad l-a angajat pe Erwin Olaf Springveld (49 de ani), unul dintre cei mai nonconformisti si mai inspirati fotografi din Tara Lalelelor. Scopul acestuia a fost realizarea unor imagini socante cu internationalii portocalii. Ceea ce Olaf a si reusit. I-a transformat pe Van der Sar, Van der Vaart, Van Bronckhorst, Heitinga, Mathijsen si De Jong în replici ale eroilor din celebrul film “300 – Eroii de la Termopile”.

De ce astfel? “Pentru ca fotbalul este un razboi”, a declarat fotograful în Algemeen Dagblad. “Mereu am cautat clipe extreme, iar aceste ipostaze sînt puternice. Le voi pune pe toate pe perete”, a declarat Van der Vaart, care nu-l cunostea pe Olaf înainte.

Pozele au aparut în suplimentul pentru Euro al cotidianului din Rotterdam. A fost oferit cadou abonatilor si tuturor cititorilor la pretul de 4,95 euro.

Eusebio – port-drapelul Portugaliei

Pentru a celebra semicentenarul UEFA, organizatorii Euro 2008 au solicitat fiecarui for national participant la întrecerea din vara acestui an sa nominalizeze cîte o figura marcanta a fiecarei reprezentative în istoria celei mai importante competitii fotbalistice a Europei. Astfel, 16 de nume cu rezonanta în întreaga lume au fost asezate de votanti în panoplia celebritatilor care au facut, prin evolutiile lor, ca Euro 2008 sa straluceasca intens de-a lungul istoriei sale.

Aflata în grupa A, Portugalia l-a desemnat drept port-drapel, ca în mai toate situatiile, pe celebrul Eusebio. Nascut pe 25 ianuarie 1942, într-o suburbie a capitalei Mozambicului, Lourenco Marques, actualmente Maputo, Eusebio a început sa joace fotbal în colonia portugheza de pe continentul african, care s-a dovedit un adevarat izvor de valori pentru lusitani.Dupa Matateu si Mario Coluna, Eusebio a fost al treilea mozambican care si-a înscris cu litere de aur numele în cartea de istorie a fotbalului portughez.

Cel mai bun fotbalist din istoria Portugaliei a povestit primul sau contact cu Benfica Lisabona, echipa la care a cunoscut gloria: “Cînd am ajuns la Benfica la 18 ani, împarteam vestiarul cu celebrii Jose Aguas, Mario Coluna, Germano de Figueiredo si Jose Augusto, fotbalisti carora ma adresam cu apelativul «senhor». Tin minte ca în finala Cupei Campionilor de la Amsterdam, în fata Realului, i-am spus lui Mario Coluna: «Senhor, ma lasati sa execut eu lovitura libera, vreau neaparat sa marchez un gol»”. Dupa acel meci, fundasul Fernando Cruz a enuntat celebra fraza: “Eusebio a fost asul din mîneca noastra”.

Reputatia de sportiv si talentul nepereche ale lui Eusebio sunt recunoscute peste tot în lume, din Scandinavia pâna în Capul Horn si din Japonia pâna în America de Nord. Golurile sale împotriva Coreei de Nord la CM 1966, lacrimile varsate pe Wembley dupa ratarea calificarii în semifinalele aceleiasi competitii în favoarea Angliei si cele peste 400 de goluri marcate pentru Benfica Lisabona, sunt imagini mai mult decât relevante pentru cariera lui Eusebio. Astazi, ajuns la vârsta de 65 de ani, este singura figura publica din Portugalia care stârneste ropote de aplauze si murmure de admiratie pe oriunde s-ar duce. Iar pentru vedete ca Figo sau Rui Costa, ca si pentru milioane de alti oameni obisnuiti, Eusebio este cunoscut drept “Regele”.


Intră acum și în grupul de