Handbal : Adunarea Generala a FRH a votat pentru sistemul cu 14 echipe in ligile nationale


Intră acum și în grupul de

Adunarea Generala a FR de Handbal a validat prin vot hotarârea Consiliului de Administratie din 20 mai ca, în urmatorul ciclu olimpic (2008-2012), ligile nationale de handbal feminin si masculin sa se desfasoara dupa un sistem competitional cu 14 echipe.

Consiliul de Administratie a FRH a decis sa accepte cererea cluburilor din Liga Nationala pentru mentinerea sistemului competitional cu 14 echipe, în loc de 12 – asa cum decisese acelasi for în iunie 2007 si februarie 2008. În aceasta situatie, ultimele doua clasate în fiecare liga nationala retrogradeaza si promoveaza doua echipe, câstigatoarele seriilor Diviziei A la feminin si câstigatoarele meciurilor de baraj la masculin. Au scapat de la retrogradare în urma acestei decizii echipele Poli Izometal Timisoara si CSM Oradea la masculin. Modificarea numarului de echipe în ligile nationale pentru urmatorul ciclu olimpic va intra în atributia exclusiva a ligilor profesioniste, atunci când ele se vor înfiinta.

Adunarea Generala a FRH a reunit circa 55 de reprezentanti ai structurilor afiliate, dar, desi nu a îndeplinit cvorumul, a fost statutara. Reamintim ca pe 5 mai a fost programata initial Adunarea Generala, care nu a luat nicio decizie, din lipsa de cvorum. Conform statutului, a doua adunare generala devine statutara indiferent de numarul delegatilor prezenti.

Cu un singur vot împotriva si 3 abtineri, Adunarea Generala a FRH a votat si validat toate propunerile stabilite în cadrul Consiliului de administratie din 20 mai.

Din sezonul 2008/2009, numarul jucatorilor extracomunitari, din afara tarilor UE, a fost stabilit la maxim 3 în ambele ligi, la fel ca în acest sezon, iar numarul handbalistilor comunitari ramâne nelimitat.

Cluburile din ligile nationale se vor constitui în ligi profesioniste începând cu sezonul 2009/2010. Din acel sezon, toate cluburile din prima liga trebuie sa aiba minim 7 jucatori profesionisti, cu contracte de munca încheiate cu clubul si nu cu sponsori, primarii etc. Cluburile trebuie sa prezinte înaintea sezonului acte doveditoare privind închirierea unei baze sportive pe un an, garantii de acoperire pe minim un tur de campionat, prin dovada bancara.

Din sezonul 2009/2010, fiecare club din liga profesionista îsi va înfiinta o echipa de tineret, care va evolua în deschiderea meciurilor din campionat.

Conducatorii cluburilor au decis ca sumele provenind din drepturile de televizare, începând cu sezonul 2009/2010 (câte 250.000 euro pe an de fiecare liga), sa fie repartizate în functie de clasamentul de la finalul de sezon. Astfel, ultima clasata, de exemplu, poate încasa minim 10.000 euro, iar campioana, maxim 80.000 de euro. Din grupa de proiectare a statutului ligilor profesioniste fac parte cluburile HCM Constanta, Steaua, Dinamo, CSM Medgidia, Pandurii Târgu Jiu, Oltchim Râmnicu Vâlcea, Rulmentul Brasov si HCM Roman, care vor avea ca model statutul Ligii Profesioniste de Fotbal. Pe 31 decembrie 2008, acest grup trebuie sa prezinte la FRH o forma definitiva a statutului, care va fi votat în luna mai 2009, cu prilejul adunarii generale de înfiintare a ligilor profesioniste, si va intra în vigoare începând cu sezonul 2009/2010. În Consiliul de Administratie a FRH vor fi inclusi si reprezentanti ai ligilor profesioniste.

Reprezentantul ANS în Consiliul de Administratie a FRH, Silviu Badau, a cerut suspendarea hotarârilor luate în sedinta din 20 mai, pentru ca încalca statutul FRH.

ANS, în calitate de unica institutie ce vegheaza asupra respectarii regulamentelor si statutelor proprii ale federatiilor sportive, va analiza în zilele urmatoare legalitate deciziilor luate de Consiliul de Administratie si a Adunarii Generale. 


Intră acum și în grupul de