FOTBAL : Euro 2008 flash : Stephane Chapuisat – ambasadorul Elvetiei


Intră acum și în grupul de

Tara coorganizatoare a Euro 2008, Elvetia, l-a desemnat pe fostul atacant Stephane Chapuisat drept figura reprezentativa pentru turneul final. Chapuisat este considerat în Elvetia drept cel mai mare star din istoria fotbalistica a acestei natiuni, el tronând în topul celor mai buni marcatori din Tara Cantoanelor pâna anul trecut, când s-a si retras din activitate.

Fiul unui fost jucator si antrenor, Chapuisat si-a facut debutul în “nationala” în 1989, la victoria cu 1-0 în fata Braziliei, pe vremea când evolua pentru Lausanne Sports. 15 ani mai târziu, el a bifat a 100-a prezenta pentru Elvetia în partida contra Germaniei, disputata chiar înainte de Euro 2004, competitie dupa care si-a luat adio de la prima reprezentativa, având 103 selectii la activ si 21 de goluri marcate.

Chapuisat a fost piesa de baza a echipei conduse de Roy Hodgson la CM 1994, care a atins faza saisprezecimilor, a condus atacul “nationalei” sale si la Euro 1996, contribuind decisiv si la calificarea reprezentativei Tarii Cantoanelor la Euro 2004.

La nivel de club, Chapuisat a înregistrat recorduri care cu greu vor putea fi egalate de vreun alt jucator elvetian în viitorul apropiat. A fost de doua ori campion al Germaniei cu Borussia Dortmund, cucerind si o Cupa a Campionilor, dar si una Intercontinentala în anul 1997 cu gruparea din regiunea Vestfalia. El a marcat 106 goluri (17 în cupele europene) pentru Dortmund, devenind astfel al doilea cel mai bun marcator strain din istoria Bundesligii. La revenirea în Elvetia, a cucerit doua titluri cu Grasshoppers, s-a clasat de doua ori în topul clasamentului golgheterilor, a evoluat o scurta perioada si la Young Boys Berna, retragându-se la formatia la care s-a lansat, Laussane.

Stephane Chapuisat a fost desemnat ambasador al Euro 2008, dat fiind faptul ca tara sa natala, Elvetia, este coorganizatoare a evenimentului, alaturi de Austria, prezenta sa fiind considerata o ideala oportunitate de a face o foarte buna reclama competitiei. 

Josef Masopust –  legenda Cehiei

Preferatul cehilor pentru a reprezenta Cehia în galeria fostelor glorii ale reprezentativelor participante la Euro 2008 a fost desemnat Josef Masopust. Pentru cehi, înainte de Pavel Nedved, a existat Josef Masopust. Daca fotbalistul lui Juventus a fost desemnat în 2003 cel mai bun fotbalist european, Masopust cucerise acest titlu cu 41 de ani înainte. El nu a putut sa se bucure însa pe deplin de Balonul de Aur din cauza regimului comunist, care i-a interzis un transfer în strainatate la o echipa mai puternica, obligându-l sa evolueze aproape întreaga sa cariera la formatia armatei cehoslovace, Dukla Praga. Abia la vârsta de 37 de ani i s-a permis sa plece în Belgia, la Crossing Club Molenbeek, unde si-a încheiat activitatea. Masopust a avut totusi onoarea de a juca alaturi de mari valori ale vremii sale, evoluând cu Alfredo di Stefano, Raymond Kopa si Francisco Gento în partide amicale de prestigiu organizate sub egida FIFA sau UEFA.

Josef Masopust s-a nascut pe 9 februarie 1931, fiind al patrulea copil din sase frati. Primul club din cariera a fost Iowly Banik Most, dar FK Teplice l-a remarcat înca de la vârsta de 19 ani, asigurându-i debutul la nivel înalt. Apoi, în 1952 a trecut la Dukla Praga, formatia preferata a regimului, cucerind 8 titluri cu aceasta echipa. Cu Masopust la timona, Dukla a impresionat în Europa, atingând semifinalele Cupei Campionilor Europeni în sezonul 1966-1967. Pe scheletul acelei formatii a fost construita si reprezentativa glorioasa a Cehoslovaciei, finalista a Campionatului Mondial din 1962. Fostul mijlocas-emblema al cehilor era recunoscut pentru driblingurile sale fenomenale, care compensau lipsa de viteza, dar si pentru golurile fabuloase pe care le marca. Cariera sa de antrenor a debutat pe vremea când înca activa ca jucator la Molenbeek, ajutând formatia belgiana sa promoveze în prima liga, si a continuat la Dukla Praga. Totusi, cea mai mare performanta a lui Masopust ca tehnician a fost câstigarea titlului de campioana cu Zbrojovka Brno în 1978. În 1980 a fost si selectioner al Cehoslovaciei, dupa care a avut un scurt periplu exotic în Indonezia. Ajuns la 77 de ani, Josef Masopust constata cu amaraciune ca nimic din ce-i amintea de gloria trecuta nu mai sta în picioare. Satul natal, Strimice, din regiunea Boemia, a fost demolat pentru a face loc unei mine de carbune. Dukla Praga, echipa cu care a realizat cele mai mari performante ca jucator, a fost redenumita FC Pribram la începutul anilor 1990 si a fost mutata de pe celebrul stadion Juliska. De asemenea, Cehoslovacia a fost divizata în 1993, facându-l pe Masopust sa ofteze din modestul sau apartament din centrul Pragai: “Nu a mai ramas nimic din zilele mele”. 

Hakan Sukur – idolul turcilor

Nu este nicio coincidenta faptul ca progresul fotbalului turc din anii ‘90 a coincis cu aparitia unui nou star international: Hakan Sukur. Acesta a confirmat talentul pe care îl anunta la începutul carierei sale, reusind sa devina figura cea mai proeminenta a fotbalului din tara Semilunei.

Nascut pe 1 septembrie 1971 în Sakarya, Hakan Sukur a început fotbalul la echipa locala, Sakaryaspor, facându-si debutul în prima liga turca în 1988. Doua sezoane mai târziu, a facut pasul catre Bursaspor, dar si catre “nationala” mare a Turciei în martie 1992, primul gol venind la urmatorul joc, cu Danemarca. Sukur a fost prezent la toate cele trei turnee finale la care s-a calificat Turcia: Euro 1996, Euro 2000 si CM 2002.

Evolutiile sale au atras atentia cluburilor mari, fiind achizitionat în vara lui 1992 de catre Galatasaray, pentru care evolueaza si în prezent. Sukur a marcat mai mult de 200 de goluri în peste 400 de jocuri în prima liga turca, fiind golgheterul competitiei în trei rânduri. A cucerit sase campionate si patru cupe cu Galatasaray, încununându-si palmaresul în 2000 cu trofeul Cupei UEFA, performanta unica în istoria fotbalului turc.

Cel poreclit “Taurul din Bosfor” si-a încercat norocul si peste hotare în anul 2002, evoluând fara prea mare succes pentru Internazionale Milano si AC Parma. Apoi a trecut în Anglia, la Blackburn Rovers, pentru care a marcat de doua ori în noua partide. A urmat revenirea în Turcia, la Galatasaray, pentru care a înscris de 12 ori în 28 de meciuri la primul sezon de la reîntoarcerea acasa. Sukur detine recordul de goluri marcate de un turc în cupele europene, dar si recordul de viteza al unei reusite într-un meci de campionat mondial, izbutind în 2002 sa perforeze poarta Coreei de Sud dupa numai 11 secunde, în finala mica încheiata 3-2 pentru Turcia. 

Programul sosirilor în Austria si Elvetia 

Conform regulamentelor UEFA, echipele participante la Campionatul European de fotbal trebuie sa ajunga în Austria si Elvetia cu cel putin 5 zile înainte de primul meci pe care îl au programat în faza grupelor.

Astfel, primele echipe care vor ajunge la Euro 2008 vor fi Turcia si Portugalia, care vor sosi la bazele lor de cantonament pe 1 iunie.

În 2 iunie vor ocupa bazele de cantonament Austria, Elvetia, Cehia, Italia si România, urmând ca pe 3 iunie sa soseasca delegatiile din Croatia, Germania, Olanda si Grecia. Abia pe 4 iunie îsi vor face aparitia echipele din Franta, Suedia, Spania si Rusia.

Arbitrii competitiei vor fi cazati pe 2 iunie la un hotel din Regensdorf, în apropiere de Zürich.


Intră acum și în grupul de