Intră acum și în grupul de
În vreme ce lupta electorala face victime în stânga si în dreapta (esichierului politic), vamenii, indiferent de gradul de implicare în sfera activitatii cu pricina, au reusit sa organizeze o duminica cultural-sportiva fara sigle si embleme si fara alte culori decât cele ridicate de efort în obrazul sportivilor sau cele datorate emotiilor scenei.
Duminica, 25 mai 2008, a avut loc a V-a editie a Festivalului Tineretului si Sportului, manifestare organizata de Clubul Sportiv „Bradul” din Vama, care, dupa modelul geografic zonal al confluentei, a fuzionat cu o alta manifestare, cea a Asociatiei Sportive Scolare „Viitorul” din cadrul S. A. M. „Iorgu G. Toma”.
Ziua a început cu o competitie handbalistica intitulata „Cupa Felele Obcinilor”, dupa care tinerii, fete si baieti, s-au mai „întrecut sportiv” la alergare 60 m plat, saritura în lungime, aruncarea mingii de oina sau trasul de frânghie. Printre elevii participanti amintim: Mândru Madalina, Bercea Madalina, (handbal), Ungureanu Iustina, Lamasanu Andrei, Badea Liviu (atletism), profesorii : Cosmatchi Dorin, Omania Petru, Gavra Niculina, precum si câteva cadre didactice iesene: Mihalache George si Ciurdea Constantin.
Poeti optzecisti Vama nu a avut, sportivi da, asa ca generatia 80-90 versus cea a anilor 90-2000 s-au înfruntat într-un meci de fotbal „old boys” în toata regula, cu arbitri din partea Colegiului de Arbitri din Iasi. Cine a câstigat? Sportul, sanatatea si voia buna. Au participat si elevi de la cele patru scoli câmpulungene, nu este prima data si sunt de dorit asemenea împletiri de fapte ale bucovinenilor. Meciul de fotbal Bradul Vama – Forestierul Frumosu a amintit de vremurile în care sportul nu era confiscat de banetul unora si nici nu degenerase în atitudine huliganica. Unul dintre animatorii vietii sportive de atunci, care pentru toata lumea era „Domnu’ Frunza”, a trecut discret printre rândurile de spectatori, poate comparând ceea ce este cu ceea ce a fost; în anii trecuti venea si un alt om care a pus suflet la aducerea stadionului, cu toate „acareturile” sale, la un nivel acceptabil pentru pretentiile de atunci, Gavril Caprian, acum starea sanatatii l-a tinut departe de mediul caruia i-a apartinut. Este si în prezent un Gavril Caprian, directorul executiv al clubului sportiv, care împreuna cu presedintele acestuia, dr. Sorin Cotlarciuc, au facut mult pentru ca ceea ce a fost în aceasta zi sa fie.
Ansamblul „Cetina”, al carui director artistic este Nicolae Ciocan, a urcat pe scena cântecul si dansul, coregrafia fiind semnata de Zahara Olas. Cred ca vamenii nu vor uita niciodata rolul doamnei Olas în viata culturala a comunei de-a lungul timpului. Aranjamentele orchestrale au fost realizate de Lutu Axentoi, un veteran al scenei folclorice, cu parul albit. Multi sunt elevii carora le-a îndrumat pasii spre microfon si multe distractii s-au bazat pe claviaturile sale, cândva, acum si înca. Dintre cei care sustin cetina caminului cultural: Bosancu Costel, Toma Florin, Macovei Vasile, Lupupopii Madalina, Pircu Cristina, Istrate Andreea, Nutescu Georgiana, Leonties Dorina, Ciubotaru Mihai, Ciocan Claudia Catalina si altii… si cât mai multi sa fie, ca pe ei se va sprijini Bucovina de mâine. Necesarul de… ochiul stim noi cui, fara de care nimic nu e, sau e dar numai în anumite planuri, a fost asigurat de Clubul Sportiv „Bradul Vama”, al carui presedinte l-am mai numit, dr. Sorin Cotlarciuc, si de un fiu al satului devenit orasean, col. Tebrean Ilie.
Talent, preocupare didactica (prof. Cosmatchi Silvia, ed. Sasu Marioara) si gesturi financiare, doar asa focarul de cultura îsi va aduce temperatura pâna în punctul în care nu va mai putea fi trecut cu vederea si nici supus unor forme noi de uniformizare. A urmat o hora populara cu orchestra Nelu Nimigean, a fost bere si au fost mici, dar erau la culoarea lor naturala; si pentru curiosi: nu gratis.
Intră acum și în grupul de