Intră acum și în grupul de
Având în vedere ca se remarca la nivel national o scadere a vârstei de debut al fumatului, sloganul propus anul acesta de Organizatia Mondiala pentru Ziua Mondiala fara Tutun, din 31 mai, este ,,Tinerete fara tutun”. “Ziua Mondiala fara Tutun, marcata în fiecare an la data de 31 mai, ofera cadrul informarii si sensibilizarii populatiei cu privire la riscurile generate de consumul de tutun, practicile companiilor producatoare de tutun, demersurile forurilor internationale privind lupta împotriva raspândirii bolilor asociate consumului de tutun, precum si cu privire la dreptul fiecaruia dintre noi de a trai sanatos”, a precizat Angelica Câmpan, coordonator al Centrului de prevenire, evaluare si consiliere antidrog Suceava (CPECA).
Astfel, Agentia Nationala Antidrog, prin CPECA, desfasoara în judet o campanie de prevenire a consumului de tutun de la vârste fragede, în rândul elevilor si tinerilor. Campania se desfasoara pe strada, în scoli si gradinite, actiunile pregatite începând înca de la sfârsitul saptamânii trecute. Astfel, s-au montat în scoli panouri antitutun, pe tema “Viata fara tutun”, s-au organizat expozitii de desene pe aceasta tema, s-au distribuit pliante în toate municipiile judetului, au avut loc spectacole si competitii sportive. De asemenea, la ASP Suceava a avut loc luni un curs de prevenire a consumului de tutun pentru asistentii comunitari si monitorii romi. În afara de concursul de desene “Mesajul meu antidrog”, în cadrul campaniei nationale a fost initiat si un concurs de scrisori deschise, adresat adolescentilor si tinerilor, cu vârsta cuprinsa între 14-16 ani, din liceele din mediul urban, având tocmai tema ,,Tinerete fara tutun”.
Parteneri în desfasurarea campaniei, alaturi de centrul mentionat, sunt ISJ Suceava, Centrul Scolar “SF. Andrei” si “Grupul Scolar “Alexandru cel Bun”, Scoala nr. 1 din Gura Humorului, Scoala din Capu Codrului si SAM Paltinoasa, Organizatia “Ana”, DJS, ASP Suceava, gradinitele “A,B,C” si Piticot.
În 2007, în România, cea mai mare prevalenta a fumatului zilnic a fost la grupa de vârsta 15-24 ani, fata de 2003, când se fuma constant de la 25 de ani. Se constata o tendinta de scadere a vârstei la care se fumeaza zilnic. Astfel, din totalul fumatorilor constanti, în 2007 erau 1,6% cu vârste sub 10 ani, fata de 1,2% în 2003, 10,5% cu vârste de 11-14 ani, fata de 7,6%, si 36,9% tineri de 15-28 ani, fata de 39%.
Intră acum și în grupul de