Flutur: Liberalizarea vizelor pentru ucraineni a venit mai repede decât ne-am așteptat. Trebuie redeschise patru puncte de frontieră, construită șoseaua expres și pus în funcțiune trenul Suceava-Cernăuți


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a explicat, joi seara, în emisiunea Exclusiv 90 de minute de la Bucovina TV motivele pentru care a intensificat relațiile cu Ucraina, în special cu regiunea Cernăuți, el arătând că România și Polonia au datoria să sprijine Ucraina în parcursul european al țării.

Flutur a spus că în 11 iunie, Uniunea Europeană a desființat vizele pentru cetățenii ucraineni.

„Ei pot intra în România și în Uniunea Europeană fără viză. Noi cum răspundem la acest lucru pentru că avem câteva sute de mii de români la Cernăuți, ca o obligație morală, dar și pentru ceilalți. Atunci întâlnirea cu președintele României, întâlnirile repetate cu cei din Cernăuți în care discutam pregătirea deschiderii punctelor de frontieră. A venit ridicarea vizelor mai repede decât ne-am așteptat, deși eu țip de un an de zile la Guvern. Faceți centura Sucevei că vor intra ucraineni mai mulți că nu au nevoie de viză și vor bloca Suceava dacă nu e șosea de centură ca să ocolească. Dați drumul la drumul expres!”, a spus Gheorghe Flutur.

Președintele CJ Suceava a menționat că autoritățile județene modernizează drumul de la Ulma și mai e puțin de asfaltat și ajunge în frontieră și s-a început și modernizarea drumului de la drumul Izvoarele Sucevei.

„Practic, mi-am făcut treaba și cer părții ucrainene, care e blocată cu proiectul Vămii Vicov-Crasna, să-l deblocheze, să deschidem punctul de frontieră. Poate în toamnă, când se întâlnește președintele Iohannis cu președintele Poroșenko la Cernăuți se va deschide”, a spus Flutur .

El a amintit că, anul trecut, când a fost premierul Poloniei cu premierul de atunci al României, Dacian Cioloș în zona Gura Humorului, s-a discutat să fie ajutată Ucraina să fie legată de Varșovia și de București.

„Ai noștri au vorbit de drumul expres pe hârtie București-Suceava-Siret. Mi-a spus ministrul Transporturilor că abia din 2022 e partea asta inclusă în Master Plan. După ce am explicat, când era premier Cioloș, au decis să înceapă din 2017, dar a venit guvernul actual și nu i-a mai interesat”, a spus Gheorghe Flutur.

El a atras atenția că traficul pe drumul european actual va crește foarte mult și nu va mai putea fi folosit acest drum.

„Că vrem noi, că nu vrem, va veni o zi, în curând, când drumul european nu va mai face față pentru că prea mic pentru cât trafic vine din Ucraina”, a adăugat Flutur care a spus că sunt peste 700.000 de mașini pe an la Siret din care 200.000 sunt TIR-uri și nu se face  față cu actuala infrastructură.

„De aceea, trebuie deschise și alte puncte de frontieră, la Ulma, la Izvoarele Sucevei, la Climăuți”, a menționat președintele CJ Suceava.

El a adăugat că, pe de altă parte, a discutat și de înființarea unui tren care să lege Suceava de Cernăuți, după modelul dintre Ucraina și Polonia unde se face vama din mers și circulă, zilnic, câte 500 de călători.

„Nu avem obligație morală față de Cernăuți, capitala Bucovinei istorice să o legăm de Suceava printr-un tren? E rău să mă lupt pentru asta? Nu e rău! Voi insista și sper să se întâmple cât mai repede”, a declarat Flutur.

El a precizat că pe această problemă, a introducerii trenului, s-au organizat trei întâlniri consecutive.

„Dacă nu te ții de o problemă sunt foarte multe structuri care îți vin cu ”Nu se poate”. Deschiderea frontierelor e într-un singur sens și de aia trebuie să ne pregătim”, a spus Flutur.

Președintele CJ Suceava a mai spus că din punct de vedere turistic și economic, oameni care nu au fost niciodată în Suceava vor veni să viziteze sudul Bucovinei.

„Asta înseamnă mai mulți turiști, mai mulți ucraineni care să vină să zboare de pe Salcea. Înseamnă mai multe relații economice. Pe Prut e mai rece atmosfera din cauza lui Dodon. Aici s-a deschis granița cu Ucraina și trebuie să ne mișcăm cu vremurile. Mai ales că avem acord cu regiunea Cernăuți și cu Ivano Frankivsk”, a conchis Flutur.(N.B.)

 


Intră acum și în grupul de