Festivalul Ștefanian a ajuns la final. Sute de tineri din țară, dar și din Republica Moldova și Ucraina au mers în pelerinaj la Mănăstirea Putna


Intră acum și în grupul de

Prima ediție a „Festivalului Internațional Ștefanian” s-a încheiat duminică, 2 iulie, cu pelerinajul la Mănăstirea Putna, acolo unde se află mormântul domnitorului Ștefan cel Mare.

Inițiat de președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, pelerinajul la Mănăstirea Putna s-a desfășurat pe traseul de la intrarea în comuna Putna și până la mănăstire, unde credincioșii au luat parte la Sfânta Liturghie săvârșită de un sobor de arhierei, preoți și diaconi.

La marș au participat, alături de Gheorghe Flutur, pelerini din toate zonele județului, din țară, dar și din Republica Moldova și Ucraina, îmbrăcaţi în costume naţionale sau cu tricouri personalizate cu „Programul Ștefanian”.

„Astăzi (duminică – n.r.), 2 iulie 2017, comemorăm 513 ani de la moartea Marelui Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt. Am invitat și am văzut că au venit foarte mulți pelerini din țară, din Republica Moldova, din Ucraina, și din alte părți. Este o formă de omagiere și de respect, pelerinajul spre Ierusalimul neamului românesc, spre Putna. Mergem la mormântul lui Ștefan să depunem o coroană de flori, un omagiu adus pentru apărătorul creștinătății, atletul lui Iisus, așa cum spunea Papa. Cred că acest pelerinaj e o formă de solidaritate, de unitate, de care e nevoie astăzi mai mult ca oricând în România. Putna este un loc care adună. Marele Voievod, morâmântul lui ne adună. Noi suntem bucuroși că ne putem încărca astăzi cu energie și cu gânduri pozitive, aici, la Putna”, a declarat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

Președintele Consiliului Județean Suceava a mai participat duminică, 2 iulie, și la manifestările de comemorare a domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt de la Podu Înalt. Acolo, Gheorghe Flutur a prezentat un mesaj și a depus o coroană de flori la statuia ecvestră a Marelui Voievod.

Menționăm că prima ediție a „Festivalului Internațional Ștefanian” a debutat pe 24 iunie, cu o slujbă de pomenire a 72 de domnitori ai Moldovei oficiată în capela din Cetatea de Scaun a Sucevei și a continuat cu salutul reprezentanților ctitoriilor ștefaniene, dar și cu alte evenimente.

(Mihaela Tcaciuc)

 


Intră acum și în grupul de