Moluste si pesti exotici la Muzeul de Stiintele Naturii


Intră acum și în grupul de

Muzeul de Stiintele Naturii Suceava în colaborare cu Muzeul Olteniei din Craiova organizeaza la Suceava expozitia “Calatorie în adâncurile marilor si oceanelor”. Expozitia va fi deschisa pâna pe 30 iulie, oferind vizitatorilor prilejul de a cunoaste câteva din vietuitoarele marilor si oceanelor, moluste si pesti exotici. O premiera pentru muzeul sucevean o constituie prezentarea unor exponate preparate în formol. Astfel la Suceava au fost aduse câteva din cele 110000 de piese cuprinzând vertebrate si nevertebrate, pe care le numara muzeul craiovean.

La deschiderea expozitiei au fost prezente si muzeografele Claudia Goga si Olivia Cioboiu de la muzeul din Craiova, care au precizat ca foarte multe din piesele existente în colectiile muzeului sunt cuprinse în “Cartea rosie a vertebratelor din România”, care vrea sa atraga atentia asupra speciilor aflate în pragul disparitiei, pentru a le proteja.  

Scopul expozitiei este si acela de a prezenta patrimoniul muzeului dar si de a face educatie ecologica. Potrivit Claudiei Goga, în expozitie pot fi admirati pesti exotici care traiesc în Marea Neagra si Oceanul Indian, specii cunoscute atât ca si comportament cât si ca înfatisare. Printre ele, pisica de mare, vulpea de mare, spectaculosul peste pescar, rândunica cu lira, balista stelara. „Aceasta colectie a fost începuta în urma cu trei ani, prin achizitii, fiind cercetata si dezvoltata ulterior”, a mai spus Claudia Goga.

În ce priveste molustele, Muzeul Olteniei detine a doua colectie ca importanta dupa Muzeul Antipa din Bucuresti, a precizat muzeograf Olivia Cioboiu. Pot fi vazuti printre altele melci, calamari, caracatitele, scoici, midii.  “M-am axat pe ceea ce  reprezinta adâncurile, marile, oceanele si Marea Neagra. Sunt exponate donate din 1972 de mari naturalisti, precum Alexandru Grosu, Vincenz, Aurelia Popescu. Avem cam 350 din 150 specii, fiind moluste care exista în Marea Neagra, Marea Mediterana, pe coasta Atlanticului”, a informat muzeograf Olivia Cioboiu. 


Intră acum și în grupul de