Firma Ecoterm Gaz, lasata in deriva de actuala conducere a CJ


Intră acum și în grupul de

­Firma suceveana ECOTERM GAZ SA (la care Consiliul Judetean Suceava este actionar majoritar) ar putea rata participarea la licitatia pentru stabilirea operatorului de gaz în judetul Suceava din cauza datoriilor pe care le înregistreaza la bugetul de stat. Responsabilul c­u firma din cadrul CJ, vicepresedintele Dan Cadariu a declarat ca deocamdata nu se pune problema participarii la licitatie, varianta câstigarii nemaifiind luata în calcul. Acesta a explicat ca Ecoterm Gaz se înregistreaza la DGFP Suceava  cu aproximativ 11 miliarde de lei (vechi), reprezentând penalitati la plata TVA-ului si ca actuala conducere a CJ nu a luat înca în calcul plata sumei respective. Cât despre pregatirea în vederea câstigarii licitatiei nici nu se pune problema la ora actuala. „Vom analiza cu atentie oportunitatea participarii la licitatie”, s-a exprimat vicepresedintele CJ.  

­Acesta a anuntat ca abia miercuri este programata o întâlnire între conducerea CJ si cea a Ecoterm Gaz, la care sa fie prezenta si firma de consultanta, astfel încât împreuna sa ajunga la cea mai buna solutie. Din informatiile pe care le detinem sunt sanse foarte mici ca Ecoterm sa participe la licitatie mi ales ca presedintele CJ, Gheorghe Flutur s-a exprimat în numeroase rânduri împotriva acestei firme ECOTERM GAZ si a modului cum au fost administrate fondurile în cadrul ei. Miercuri sunt chemati la sedinta si primarii din localitatile urbane ce sunt parte în proiectul „Suceava-utilitati si mediu la standarde europene”.
­
έn momentul de fata sunt montate instalatii interne în localitatile Patrauti, Draguseni, Darmanesti, Dumbraveni si Milisauti, dar locuitorii nu pot beneficia de gaze naturale, întrucât nu exista operator desemnat de Ministerul Economiei si Finantelor. O situatie asemanatoare se gaseste si în municipiul Câmpulung Moldovenesc, unde, desi reteaua este finalizata, centrala termica de cogenerare nu poate functiona cu gaze naturale. Consiliul Judetean Suceava a depus, la începutul lunii martie,  la Ministerul Economiei si Finantelor, documentatia privind organizarea licitatiei de desemnare a operatorului retelei de gaze naturale din localitatile sucevene care sunt racordate la retea, în urma investitiilor prin programul judetean de utilitati.

­Astfel, în prima etapa a fost depusa documentatia pentru stabilirea operatorului de gaze naturale pentru 34 de localitati din judet, printre care municipiile Câmpulung Moldovenesc si Vatra Dornei, orasele Solca, Milisauti, Dolhasca si Cajvana si comunele Dumbraveni sau Todiresti, care au deja retea interioara la care trebuie facut doar racordul, precum si localitatile din apropierea conductelor de medie presiune fara instalatii de distributie interioare.­ 

În etapa a doua vor fi cuprinse celelalte 30 de localitati care sunt incluse în proiectul „Suceava-Utilitati si mediu la standarde europene”. Reteaua de conducte magistrale pentru transportul gazelor naturale construita pâna în prezent în judetul Suceava prin proiectul „Suceava-Utilitati si mediu la standarde europene” va fi transferata catre Transgaz, care va continua investitiile prevazute în acest proiect. Pentru realizarea investitiilor în cadrul acestui proiect, Consiliul Judetean Suceava a obtinut un credit cu garantii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finantatorul fiind Deutsche Bank A.G. Londra, cu care CJ Suceava a semnat un contract de împrumut ce prevede rambursarea creditului în 25 de ani, cu o perioada de gratie de cinci ani, cu o dobânda de 3,975%, la care se adauga rata EURIBOR. Comisionul de aranjare a fost negociat la 1,05%, iar comisionul de neutilizare la 1,5%. 


Intră acum și în grupul de