Eurodeputatul PSD, Catalin Nechifor, preocupat de efectele neregulilor gasite in executarea unor proiecte SAPARD


Intră acum și în grupul de

Eurodeputatul PSD de Suceava, Catalin Nechifor, a solicitat joi, Comisiei Europene, informatii privind neregulile aparute în executarea unor proiecte europene în agricultura, întrucât „exista informatii, ca urmare a controalelor recente efectuate de Comisia Europeana în România”, conform carora au fost descoperite anumite nereguli privind  implementarea sau executarea unor proiecte. Catalin Nechifor precizeaza ca unele din aceste nereguli au fost chiar descoperite si raportate Comisiei Europene de catre Curtea de Conturi a României. „Astfel de situatii, având în vedere cazurile similare din alte tari membre ale UE, ar putea sa conduca la stabilirea de sanctiuni, cum ar fi întârzierea platilor sau chiar suspendarea temporara a acestora”, mentioneaza eurodeputatul sucevean.

Astfel, Catalin Nechifor a solicitat Parlamentului European o informare privind numarul proiectelor prezentate de România în cadrul Programului SAPARD, precum si suma totala deja alocata pentru aceste proiecte,  proiectele pentru care s-au efectuat deja plati si care au facut obiectul suspiciunilor în ceea ce priveste implementarea si executia acestora, precum si urmatorii pasi în ceea ce priveste neregulile mentionate anterior (daca exista posibilitatea unor sanctiuni similare si/sau a unei monitorizari, ca în cazul celor recent introduse în alte state membre).

Nechifor este interesat daca întârzierile platilor ar putea sa influenteze închiderea Programului SAPARD în România la sfârsitul acestui an,  în acest sens, Comisia fiind rugata sa prezinte efectele, atât institutionale, cât si sociale, ale unei asemenea situatii.

În nota ce contine întrebarea scrisa adresata Comisiei Europene, Nechifor mentioneaza ca „programul SAPARD a creat premisele tehnice si financiare necesare agriculturii din România în vederea integrarii acestui spatiu rural în mecanismele de profil ale Uniunii Europene”. Acesta precizeaza ca fondurile derulate prin Agentia SAPARD si ulterior Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, au contribuit direct la dezvoltarea economica si sociala a mediului rural, au sustinut autoritatile locale în efortul lor de a îmbunatati infrastructura si conditiile de viata ale cetatenilor si au oferit sprijin producatorului privat, asociatiilor cu profil agricol si societatilor comerciale agricole.  


Intră acum și în grupul de